Cibicki: "Förhoppningsvis vill jag inte fira"

Publicerad 2017-06-18

Fotboll. Pawel Cibicki vill förstöra EM-festen för värdnationen Polen.

Och han vill göra det med respekt.

– Förhoppningsvis kommer jag inte att fira om jag gör mål, säger han.

Förbundskapten Håkan Ericson fick finna sig i att bara ha en liten biroll under presskonferensen inför måndagens möte med Polen.

Huvudrollen fick Pawel Cibicki.

Den svenske anfallaren, som förra sommaren valde att spela fotboll för Sverige i stället för Polen, pratade mest och oftast, översatta sina svar från polska till svenska och från svenska till polska. Ofta med ett leende och vid flera tillfällen påtalade han respekten för båda nationerna.

Det är även av den anledningen som 23-åringen, som har dubbelt medborgarskap, inte kommer att sjunga med i någon av nationalsångerna.

Men vad som sker vid ett eventuellt mål vill han inte ta ansvar för.

"Vill inte fira"

– Just nu är det svårt att säga, men förhoppningsvis vill jag inte fira. Jag vill visa respekt för landet som mina föräldrar kommer ifrån, säger han.

– Men ibland kan känslorna ta över på planen... Men som det känns nu vill jag inte fira.

Under den drygt 20 minuter långa presskonferensen var han även tydlig med att han nu representerar Sverige och att han kommer göra allt för att den svenska EM-festen även fortsätter efter gruppspelet.

– Det är klart att det kommer bli en speciell match, då mina föräldrar är ifrån Polen. Men det är nog bara i början som blir speciellt, sedan är det som en vanlig match och vi ska se till att vinna, säger han.

Lång resa till EM

Pawel Cibicks resa till en given plats i U21-landslagets startelva har varit lång.

För ett par år sedan satt han fast i Malmö FF:s frysbox och det var först när han lånades ut till Jönköpings Södra som pusselbitarna föll på plats. Nu är han tillbaka i Malmö, där han har gjort en stark allsvensk vår, och i Polen är han en av Sveriges nyckelspelare.

– Det är det här som är det roliga med fotboll, det kan gå snabbt åt båda håll. Men det gäller bara att tro på sig själv, och det tycker jag att jag har gjort, säger han.

– Det var skönt att jag fick chansen i Jönköping. Det är roligt att visa att man kan komma tillbaka.

Resan och rampljuset gör att han gottar sig lite extra av U21-EM och hoppas även kunna göra det i mötet med Polen, som måste vinna efter förlusten mot Slovakien, i Lublin på måndagskvällen.

– Det är klart att man njuter lite. Så här såg det ju inte ut för två år sedan. Det sporrar mig att bevisa alla som har kritiserat att jag fortfarande är en bra fotbollsspelare, och jag ska visa det mot Polen nu också. Jag ska visa att jag kan spela fotboll, säger han.

Lublin, TT:s utsände