Linköping tog första hemmasegern

TT-SPORT

Ishockey. Storasyster Emilia Ramboldt har totalt fem SM-guld varav två med Linköping.

Dit lär det bli tufft för Jimmy Andersson att nå - men han vill gärna vara med om att vinna den första titeln för herrlaget.

Mot Malmö kom säsongens första seger på hemmaplan, 4-1.

Efter årets klubbyte behöver Jimmy Andersson inte oroa sig över sin familj längre.

Från och med den här säsongen är 28-åringen och ett år äldre systern Emilia Ramboldt klubbkompisar igen - något syskonen inte varit sedan ungdomsåren i Spånga.

Sedan dess har landslagsstjärnan Emilia vunnit fem SM-guld: två med AIK, ett med Segeltorp och de två senaste med nuvarande föreningen Linköping (2014 och 2015).

– Det blir nog inte så lätt för mig att ta upp jakten på de medaljerna. Men jag är jätteglad för hennes skull och för mig skulle det duga rätt bra bara jag får ett guld, säger Jimmy.

Nu har han chansen att slåss om titeln på allvar för första gången i karriären, efter flytten till LHC.

"Har alla delar"

Även om östgötarna haft en tung start på hösten - med bara 9 av 24 möjliga poäng och ingen hemmavinst inför torsdagen - tror forwarden på sitt lag.

– Det känns som att vi har alla delar som behövs för att nå långt. Vi har varit alldeles för ineffektiva innan, därför var det extremt skönt att det lossnade för oss i tredje perioden, säger 28-åringen.

Då förvandlade Linköping 1-1 till 4-1 genom mål av Derek Roy, Niclas Lundgren och Andrew Gordon (i öppen bur).

Den första fullträffen svarade Jimmy Andersson för.

– Inte ofta det händer att jag gör mål i SHL, får tacka Emil Sylvegård som skymde målvakten, säger den tuffe och defensivt skicklige anfallaren.

I staden där han bor jublades det säkert inte så mycket över vinsten. Andersson och hans familj bor nämligen i grannstaden Norrköping.

– Ha, ha, tror knappt det är någon där som håller på LHC. Där är det ju bara Vita Hästen som gäller. Jag brukar få en hel del pikar. Har ju själv spelat fyra år i Hästen.

"Har känt en oro"

Anledningen till att flytten gick till Norrköping efter fyra år i Karlskrona var att sambon Sandra har sina föräldrar och släktingar där.

Hon drabbades av diskbråck i ryggen i samband med att femåriga sonen Einar föddes och det blev många resor de 40 milen mellan Karlskrona och Norrköping.

– Det kändes ibland som att jag körde taxikurir emellan. Det fungerar några gånger, men man kan inte göra det varannan dag. Givetvis påverkades jag som människa och har ofta känt en oro över hur det ska bli. Kan jag ens åka och träna eller behöver jag vara hemma? Många gånger var sonen med och fick hänga med materialförvaltarna.

Nu får paret mer hjälp - och Andersson kan fokusera mer på hockeyn.

– Det gick ganska bra i Karlskrona också, där klubben ställde upp fantastiskt bra. Men nu blev det helt rätt att jag hamnade i LHC, det förenklar allting, säger han.

TT