TT-Sport

Enormt stöd ska ge England VM-guld

TT-SPORT

Rugby. Rugby-VM är tillbaka i födelselandet. Då blir evenemanget rekordstort.

England hoppas kunna rida på intresset - och ta nationens andra guld.

Mer än två miljoner har skaffat biljetter för att se någon av de 48 matcherna på plats och över fyra miljarder sägs kunna följa mästerskapet på tv. För eventuella utomjordingar går det att ta sig en titt på den officiella matchbollen i rymden - dit den förpassades från det nationella rymdcentret i Leicester i början av augusti.

Det handlar om rugby-VM, ett arrangemang över sex veckor som storleksmässigt inte gör bort sig i jämförelse med sommar-OS och fotbolls-VM.

Den här gången tacklas de 20 deltagande länderna om VM-guldet i Storbritannien, där sporten föddes. Internatskoleeleven Webb Ellis, som har gett namn åt pokalen, ska 1823 under en fotbollsmatch på Rugby School ett par mil öster om Coventry ha tagit bollen med händerna (tillåtet) och börjat springa med den (inte tillåtet).

Unik chans

VM-premiären 192 år senare spelas inför 82 000 åskådare på nationalarenan Twickenham Stadium i Londons sydvästra utkanter på fredagen.

England möter Fiji, och även om Stilla havs-nationen är rankad nia i världen skulle allt annat än en hemmaseger vara en skräll.

– Alla har jobbat stenhårt i tre månader och vi är redo. Det är en fantastisk möjlighet för laget och landet. Att få spela VM på hemmaplan och att ha nationens stöd i ryggen är unikt, säger Englands förbundskapten Stuart Lancaster.

Guld 2003

Rugby-VM har avgjorts vart fjärde år sedan 1987. Australien, Sydafrika och regerande mästarlaget Nya Zeeland har två titlar var. Världsfyran England är inte favorit men hoppas kunna upprepa bedriften från 2003 då laget överraskande finalslog Australien i Sydney.

Lancaster tror att publiken kommer att lyfta norra halvklotets bästa lag. Förra gången England spelade VM på hemmaplan, 1991, blev det förlust i finalen mot Australien.

– Stödet blir en enorm faktor. Vi underskattar inte dess betydelse, säger förbundskaptenen.

Fiji tänker förstöra premiärfesten.

– Vi är uttagna i truppen av en anledning, och den anledningen är att spela mot och göra allt i vår makt för att fälla England. Det är en chans man får en gång i livet och vi kommer inte att låta den rinna ur händerna, säger lagkaptenen Akapusi Qera.

TT-Reuters

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport