Dags för bandyns julafton

Publicerad:
Uppdaterad:

TT-SPORT

Bandy. Efter julafton kommer juldagen och sen kommer julafton igen.

I vart fall om man gillar bandy.

66 elitlag spelar seriematch på annandagen.

Ingen annan dag betyder mer för den klassiska vinteridrotten än just annandagen. 33 matcher ska avgöras, allt från infekterade elitseriederbyn till möten i division 1 som Vargöns BK mot Mosseruds BF.

Dessutom gör bandyn säsongsdebut på SVT, då de visar hälsingederbyt Edsbyn-Bollnäs med avslag redan 12.45.

– Det ska verkligen bli jättekul att få sända bandy igen och det blir en riktigt härlig premiär med klassisk annandagsbandy och ett spännande derby! Det blir en fullspäckad idrottsdag i SVT med bandyn som start och sedan bland annat JVM hockey på kvällen, säger SVT:s Jacob Hård till bandyförbundets hemsida.

Sedan femtiotalet

Annandagsbandyn fick sin premiär redan 1957.

– Tidigare började seriespelet i den högsta divisionen alltid på nyårs- eller trettondagen. Men till säsongen 1957/58 hade allsvenskan utökats från åtta till tio lag i de båda grupperna, norra och södra. Därför behövdes det flera speldagar och då blev annandagen ett självklart speldatum, säger bandyoraklet Claes-Göran Bengtsson till Hammarbys hemsida.

I år innehåller den högsta serien några riktigt heta derbyn.

Förutom Edsbyn-Bollnäs även Vänersborg-Gripen Trollhättan och Sandviken-Broberg.

Ordkrig

Mest ordkrig är det dock kring mötet mellan lillebror TB Västerås och storebror Västerås SK, där Tillbergas klubbchef Tobias "Zocke" Johnsson i en krönika bland annat skrev "Präktiga VSK med sin historia som är livrädda för att minsta snedsteg eller ställningstagande ska sticka ut har i mina ögon skapat en otroligt tråkig grönvit massa"

Något som inte togs emot bra i VSK:s omklädningsrum.

– Han tycker om att framhäva sig själv och hur fantastiskt allting är. I VSK är vi tråkiga och tycker inte att man får vara stjärna. Men att ingen får sticka ut i vårt lag stämmer inte. Han tycker att vi är för artiga, men det kan man ju vara också samtidigt som man spelar bra. Det är helt okej att säga vad man tycker i vårt lag. Det är bara kul, säger VSK:s Jonas Nilsson till VLT.

– Men det är väl så, kan man inte visa resultat på isen så får man snacka vid sidan av.

TT

Publicerad: