"Otroligt roligt för svensk fotboll"

Publicerad 2015-07-01

Fotboll. Nu stämmer tidigare förbundskaptener för U21 upp i hyllningskören efter EM-guldet i Prag och lyfter såväl spelarnas som ledarnas prestationer.

– Det är otroligt starkt av hela gänget och jag gläds med Håkan Ericson som har kämpat hårt och killarna som haft tuffa matcher i skarpt läge. De har växt hela tiden och det är otroligt roligt för svensk fotboll, säger Tommy Söderberg, tidigare förbundskapten för såväl U21 som svenska herrlandslaget i fotboll.

Även Jörgen Lennartsson, som var förbundskapten för U21-landslaget tillsammans med Söderberg 2006-2010, lyfter fram ledarinsatserna, tillsammans med den starka lagandan, som avgörande faktorer.

– De har flera gånger haft underlägen som de vänt till framgång och har en "team spirit" som är nödvändig i svensk fotboll. Vi kan inte tro att enskilda individers skicklighet ska räcka, utan måste luta oss mot ett starkt kollektiv och spelare som är lojala mot laget, som de verkligen har varit, säger han.

"Jätteviktig faktor"

Han ser guldet som en fjäder i hatten och hoppas att det kan sporra nya talanger.

– Det kan vara en jätteviktig faktor för att inspirera nya generationer av fotbollsspelare.

Gott betyg

Tommy Söderberg ser guldet i U21-EM som ett gott betyg på att det finns bra ungdomsverksamhet och seniorklubbar i landet. Utöver den direkta glädjen över vinsten tror även han att guldet kan få positiva effekter på längre sikt.

– Att spela sådana här matcher är viktigt för att vi ska växa som fotbollsnation. Erfarenheten hjälper både killarna och ledarna i laget att växa och i ett större perspektiv inspirerar det våra klubbar och våra yngre killar och tjejer.

Matchens avgörande gjorde honom nöjd, men inte förvånad.

– Man blir ju jättelycklig, men jag tillhör dem som trott på det här laget och har känt att de hade något stort på gång.

TT