Palicka hyllas inför semin: "Topp i världen"

Av:  Carl Göransson/TT

Andreas Palicka är en svensk nyckelspelare i handbolls-VM.
Andreas Palicka är en svensk nyckelspelare i handbolls-VM.

36 år – och bättre än någonsin?

Andreas Palicka är stjärnan som lyser starkast i handbollslandslagets VM-guldjakt.

– När han spelar som han gör nu är han topp i världen, säger Max Darj.

Mittsexan Darj är en av spelarna som i match efter match lägger ner ett enormt slit i det svenska försvaret. Ett jobb som blir lättare att göra när man vet att en världsklassmålvakt vaktar målet där bakom.

Andreas Palicka bjöd på nytt storspel i kvarten mot Egypten. Och kvällens motståndare Frankrike har han spökat för tidigare i semifinaler, både i VM 2021 och EM 2022.

– För oss är det hur skönt som helst att ha honom där bak och man blir aldrig stressad, även om spelet är lite dåligt i matchen, eftersom han tar så många extraräddningar, säger Darj.

– När man kommer till kvart, semi och final möter man så bra lag att man vet att motståndarna kommer få en del bra lägen. Då gäller det att ha en målvakt som tar lite extrabollar och det gör ”Palle”.

Lugnare nu

Palicka, till vardags i Paris SG, har delat på målvaktssysslan med Tobias Thulin och Mikael Appelgren i VM. Just Appelgren känner Palicka bättre än de flesta, efter att duon kamperat ihop i många år i både klubblag och landslag.

När ”Palle” och ”Äpplet” spelade ihop i Rhein-Neckar Löwen, 2016--2021, delade de dessutom alltid rum på lagets resor.

– Ja, vi har haft rätt många år tillsammans på väldigt intim nivå, säger Appelgren.

Han fortsätter om den karismatiske publikfavoriten:

– Jag ser lite mer lugn i honom nu än tidigare. Han har ju mycket energi och aggressivitet i sitt spel, men nu kommer det i rätt faser och han utnyttjar de på ett optimalt sätt för att få med både laget och sig själv och publiken. Han kommer tillbaka i matcher och blir inte så stressad om han inte räddar ett par bollar i rad.

– Sedan finns det finns två sidor av honom. På planen är han på ett sätt och utanför är han en väldigt lugn och trygg människa som jag har väldigt mycket gemensamt med. Vi har ett fint utbyte och kan prata om både djupa och lite lättsammare saker.

”Otrolig form”

Hittills i VM har Sverige bytt startmålvakt efter varje match. Men nu när det är dags för semifinal kan man ana att förbundskapten Glenn Solberg och målvaktstränaren Tomas Svensson satsar på Palicka igen.

– Det är upp till tränarna. Men så som han spelar nu är det fantastiskt, han är i otrolig form, säger Appelgren.

Sverige–Frankrike startar klockan 21.00 i Tele2 Arena.

Publisert: