SM-finalen stundar: "Släppa lös hela registret"

Elvira Knudsen/TT

Publicerad 2023-04-22

Nu ska allt avgöras. Falun har tre raka SM-guld. Thorengruppen har två. Om något av lagen kan försvara titeln återstår att se när Sveriges bästa innebandylag på herr- och damsidan ska koras inför fullsatta läktare.

Fler än 13 000 åskådare väntas ta sig till Avicii Arena när SM-finalerna i innebandy ska avgöras. Och det är fyra rutinerade lag som kommer att göra upp under lördagen.

På damsidan ställs Thorengruppen mot Pixbo och på herrsidan är det Falun som möter Storvreta.

Thorengruppen har vunnit de två senaste SM-gulden. I båda de finalerna har det dessutom varit Pixbo som stått för motståndet. Men trots två raka finalförluster har Pixbo visat att det går att rubba de regerande mästarna.

För när Thorengruppen mötte Pixbo i cupfinal tidigare under säsongen vann Pixbo.

– Det var såklart en skön känsla att slå dem, att inte visa någon respekt. De är såklart ett jättebra lag och det vet vi, men skönt att visa att vi kan rå på dem för vi är också ett jättebra lag, säger Thea Löfborg som gör sin första säsong i Pixbo.

– Plumpen i protokollet den här säsongen var cupfinalen och att vi inte lyckades vinna den. Efter den matchen har vi verkligen funderat på vad vi kunde gjort annorlunda, säger Thorengruppens lagkapten Emelie Wibron som tidigare i år blev utsedd till världens bästa innebandyspelare.

En dröm

19-åriga Thea Löfborg kom till Pixbo inför säsongen och nu ska hon spela sin första SM-final.

– Det har varit en dröm sedan man var liten och jag har själv varit här och kollat på finalen de senaste tio åren. Man har varit lite nervös hela veckan, men det känns jätteroligt och häftigt att äntligen få spela själv.

31-åriga Emelie Wibron har till skillnad från sin motståndare spelat flera SM-finaler och varit med när Thorengruppen vunnit SM-guld de två senaste åren.

– Det är en utmaning varje år när det är en match där allt står på spel och det ska avgöras. Jag vet inte om det är någon skillnad för att vi har vunnit de två senaste åren, kanske att de andra lagen känner att de verkligen vill slå oss.

Vant finalmotstånd

Även på herrsidan blir det en riktig toppmatch.

Falun och Storvreta har vunnit sju respektive sex SM-guld och de har mött varandra i flera finaler de senaste åren. Nu är det dags för dem att drabba samman igen i en match som kan kallas för giganternas kamp.

– Vi går in med en skön känsla. Hela laget ska försöka göra en bra match, vi har många spelare som kan kliva fram och det har vi visat många gånger, säger Faluns Malte Lundmark.

Inför finalen är det Albin Sjögren i Storvreta som leder poängligan. I dag spelar han sin sista match för laget innan han lämnar för spel i Schweiz.

– Det är lite speciellt för jag gör min sista match i Storvreta och vill ta vara på den chansen och släppa lös hela registret. Jag går in med den känslan och förhoppningsvis går det vägen, säger han.