Martin Hasson och "Lidas" tidernas spelare

Anton Johansson/TT

Tim Dahlbacka/TT

Publicerad 2022-11-17

Nicklas Lidström och Kim Martin Hasson blev tidernas spelare

Kim Martin Hasson är tidernas bästa svenska kvinnliga hockeyspelare.

Nicklas Lidström detsamma på herrsidan.

– Vilken jäkla resa vi har gjort, säger Martin Hasson.

– Jag vill tacka min idol, Börje Salming, säger ”Lidas”.

Svensk ishockeys främsta prisades på Tidernas hockeygala i Aviici arena. De två finaste priserna som tidernas svenska spelare på dam- och herrsidan gick till Kim Martin Hasson och Nicklas Lidström.

– Jag skulle vilja tacka alla mina medspelare. Vilken jäkla resa vi har gjort och vilka sjukt roliga minnen vi har, säger Martin Hasson i sitt tacktal.

Förre backstjärnan Lidström valde att tacka svårt ALS-sjuke Börje Salming.

– Jag vill tacka min idol, Börje Salming. Det var han jag ville bli som ung och jag lekte som grabb i Avesta. Vi tänker på dig och finns här för dig, säger ”Lidas”.

Salming prisades även själv med NHL:s hederspris, en plats i tidernas All Star-lag och tidernas ögonblick för de kanadensiska hyllningarna i Canada Cup 1976.

Lidström lyfte upp Salming och Peter Forsberg som två andra som mycket väl kunde tituleras tidernas bästa spelare.

– Det var inte så att jag inte visste om att ”Lidas” kunde få priset. Jag vet hur fruktansvärt bra han är. Hans meritlista, både med lag och individuellt, är svårslaget och det är välförtjänt, säger Forsberg.

OS-silvret gjorde avtryck

Det var en stjärnspäckad grupp som samlades när svensk hockey firade 100 år. Äldre som yngre stjärnor bytte ishockeyutrustningen mot galakläder när jubileet skulle firas.

Tidernas All Star-lag på dam- och herrsidan röstades fram av allmänheten via SVT.

Där märktes det att Damkronornas OS från 2006 har gjort stort avtryck på den svenska hockeypubliken. En bragdartad turnering, där straffsegern i semifinalen mot USA var kronan på verket, räckte hela vägen till ett silver i Turin.

”Väldigt ärofyllt”

Målvakten Kim Martin Hasson, backarna Emma Eliasson och Jenni Asserholt samt forwardstrion Erika Holst, Maria Rooth och Danijela Rundqvist var alla med i laget som tog silver för 16 år sedan – och samtliga fick plats i All Star-laget.

– Det kunde inte bli en mer lyckad kväll. Självklart ett kvitto på all tid man har lagt ner. Man är otroligt hedrad och stolt, absolut, säger Kim Martin Hasson.

– Det är som min familj. Det här är superstarkt, säger Erika Holst.

På herrsidan var det en mix av några fler årtionden.

En trio från den gyllene generationen i Mats Sundin, Peter Forsberg och Nicklas Lidström fick alla varsin plats.

”Hade varit stolt”

Flera av dem som var med i All Star-laget prisades i andra kategorier. Kim Martin Hasson och Henrik Lundqvist är tidernas målvakter, Nicklas Lidström är tidernas back och Peter Forsberg och Erika Holst är tidernas bästa svenska forwards.

– Det kommer nog ta en stund att smälta, säger Erika Holst.

Att stå där bakom scenen med Peter Forsberg, vad är det som händer liksom? Det är häftigt, säger Holst.

Bland andra priser som har delats ut märks tidernas ledare där Tommy Sandlin, som har sju SM-guld (med Brynäs och Modo), VM-guld och OS-brons, vann. Tommy Sandlin gick bort 2006 och priset togs emot av hans son Tomas.

– Jag vet att pappa hade blivit väldigt stolt över det här priset, säger han.