I väntan på besked – tre kedjor i VM-premiären

Av:  Göran Sundberg/TT

Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv väntar besked från potentiella VM-förstärkningar.
Tre Kronors förbundskapten Johan Garpenlöv väntar besked från potentiella VM-förstärkningar.

Tre Kronor kommer att inleda VM med de 17 spelare som anmäldes i går.

Spelare från SM-finallagen blev tillgängliga i går kväll – och i natt Minnesotas Jonas Brodin och Joel Eriksson Ek.

Förbundskapten Johan Garpenlöv bekräftar intresse för NHL-duon.

– Det är klart att vi är intresserade av dem, det är ju två otroligt skickliga hockeyspelare som skulle göra vårt lag bättre, säger Garpenlöv.

I det fallet är ingen kontakt tagen ännu.

– Det brukar ta någon dag innan man får kontakt och de ska ha exitsamtal, vi får se – om de är intresserade – hur snabbt det går att få hit dem, säger han.

Framför allt skulle Joel Eriksson Ek vara en enorm förstärkning. Det är på forwardssidan som Tre Kronor främst söker spetsspelare. Den förre Färjestadscentern gjorde tre mål och fem poäng på sex matcher i slutspelsserien mot St Louis och 26 mål och 49 poäng i grundserien.

Har skickat sms

Hur många spelare som Garpenlöv är intresserad av från SM-finallagen Färjestad och Luleå vill han inte säga. Fyra från guldvinnaren Färjestad var med i OS i Peking, backen Theodor Lennström samt forwardsspelarna Jacob de la Rose, Linus Johansson och Gustav Rydahl.

Men Garpenlöv bekräftar att de som är intressanta vet om det.

– Sms kan man ju skicka när som helst och det är skickat, sedan får vi se om vi får kontakt med de spelare som vi är intresserade av.

Sverige har bara anmält 17 spelare hittills i VM-truppen – två målvakter, sex backar och nio forwards.

Tre kedjor i premiären

Det blir också de spelarna som spelar i VM-premiären mot Österrike på lördagen.

– Just nu är planen det, 15 utespelare. Vi har ju tyvärr hamnat i en sådan situation. Det kan komma spelare från SHL-lagen plus slutspelslag i NHL, så vi behöver vara noggranna med vilka vi anmäler, säger Garpenlöv som i går var öppet kritisk mot det sena SM-finalschemat och till TT sade att ”det sätter oss i en jävligt taskig situation”.

Efter premiären mot Österrike väntar Tjeckien redan på söndag – och då är Garpenlöv inne på att den svenska laguppställningen behöver bestå av fyra kedjor.

Publisert: