TT-Sport

Så mycket kostar biljetterna till VM i Qatar

Av: 

TT

Biljetterna till fotbolls-VM i Qatar har nu släppts. Arkivbild.
Biljetterna till fotbolls-VM i Qatar har nu släppts. Arkivbild.

TT-SPORT

Nu inleds biljettförsäljningen till fotbolls-VM i Qatar.

För internationella fans är merparten av biljetterna dyrare än de som såldes till mästerskapet i Ryssland 2018 – medan lokalbor och gästarbetare kan köpa de billigaste biljetterna sedan 1986.

Detta efter att landet fått kritik för att VM-arbetarna inte ska ges möjlighet att se matcherna.

Minst 6 500 gästarbetare beräknas ha mist livet under förberedelserna inför VM i Qatar. De slavlika arbetsförhållanden som migrantarbetarna, som utgör en stor del av lokalbefolkningen, fått utstå i samband med arenabyggena har under lång tid uppmärksammats.

Men det är bara en av flera källor till kritik kring att utse Qatar som värd för herrfotbollsmästerskapet.

Biljetter för en hundring

Frågor som varit på agendan är också pressfrihet, korruption och fler brister vad gäller de mänskliga rättigheterna. Arrangören har också kritiserats för att gästarbetarna inte ska ha råd att se matcherna och nu senast har Fifa-basen Gianni Infantinos bosättning i Doha – och hans relation till arrangörslandet – ifrågasatts.

När biljettförsäljningen till VM-matcherna drog igång under onsdagen stod det klart att lokalborna – vilket innefattar migrantarbetare med fast adress i landet – erbjuds att köpa biljetter till gruppspelsmatcherna för motsvarande hundra svenska kronor vilket är det billigaste biljettpriset för lokalbefolkningen sedan VM 1986 i Mexiko. Andra biljetter för qatarierna är något dyrare än tidigare.

Vill man som internationell åskådare säkra en biljett är det i de flesta fall dyrare än till VM i Ryssland 2018.

I vanlig ordning kostar finalbiljetterna mest. De dyraste kostar för den internationella publiken motsvarande drygt 14 500 svenska kronor, jämfört med drygt 10 000 svenska kronor 2018, medan de billigaste går för 5 500 kronor.

Lottning avgör

Till öppningsmatchen, där värdlaget Qatar (som aldrig tidigare kvalificerat sig till ett VM men som genom värdskapet nu är direktkvalificerade) spelar, kostar biljetterna mellan 2 755–5 000 kronor, vilket är dyrare än motsvarande biljetter till VM 2018. Däremot har gruppspelsmatchernas billigaste biljetter ett lägre pris än tidigare och går loss på 600 till 2 000 svenska kronor.

Den som nu vill få tag på en biljett behöver ansöka om det – och skulle antalet ansökningar överskrida antalet biljetter som finns tillgängliga kommer möjligheterna till att köpa biljett att lottas ut. Nya ansökningstider kommer att släppas och lottningar genomföras längre fram, uppger Fifa på sin hemsida.

Det finns ingen officiell siffra på hur många som kommer att tillåtas i publiken på mästerskapet, men Fifa lovar att det kommer att anordnas på ett säkert sätt med hänsyn till coronapandemin.

VM inleds den 21 november. Om det svenska fotbollslandslaget deltar i slutspelet i november–december avgörs i playoff-matcher i mars.

Publisert: