Svenskt EM-hopp lever: "Alla chanser i världen"

Carl Göransson/TT

Publicerad 2022-01-18

Niclas Ekberg.

Sverige går in i EM:s mellanrunda med noll poäng – men med semifinalhoppet levande i högsta grad.

– Vi har alla chanser i världen, säger Niclas Ekberg.

Tillsammans med Spanien, Norge, Polen, Tyskland och det ryska laget gör Sverige upp om två semifinalplatser i mellanrundan av handbolls-EM.

Förlusten mot Spanien har satt Sverige, på noll poäng, i ett knepigt läge inför fortsättningen i Bratislava. Men en nyckel blir att inleda med seger på torsdag, mot det ryska laget som har två poäng med sig efter att överraskande ha slagit Norge i det första gruppspelet.

– Det är öppet. Vi vet att EM är fullt av överraskningar och tuffa matcher, så vi har alla chanser i världen, säger högersexan Ekberg.

Veteranen var med i EM 2018, en turnering som slutade med svenskt silver även om starten även då var trevande. Nu är det många detaljer i spelet som måste bli vassare framöver.

– Vi är optimistiska och vet precis vilka kvaliteter vi har i laget här, säger Ekberg.

”Blir en längre väg”

Förbundskapten Glenn Solberg:

– Det är klart att det blir en längre väg eftersom vi förlorade mot Spanien och har noll poäng. Men vi slog ryssarna i VM förra året och spelade oavgjort mot Tyskland på bortaplan i OS-kvalet.

Det tyska laget drabbades dessutom av en tung smäll på måndagen, när beskedet kom att hela fem spelare hade testat positivt för corona. För svensk del är Max Darj och Daniel Pettersson de två spelare som hittills har testat positivt och isolerats under EM.

– Det är inte optimalt och det är jobbigt när det är som det är. Vi har tydligen smitta i laget och det kan komma fler fall, konstaterar Solberg.

Tänker inte på covid-19

Samtidigt vill han inte bränna för mycket energi på det ständigt närvarande coronahotet.

– Jag tänker faktiskt väldigt lite på det, bortsett från när vi tar tester, säger norrmannen.

Kort därefter avslutades den digitala pressträffen efter matchen mot Tjeckien, just eftersom den svenska EM-truppen skulle PCR-testas ännu en gång sent på måndagskvällen.