Teknikproblem stör Sjöström – Junevik vidare

TT

Publicerad 2022-06-23

Sarah Sjöström fortsätter att simma bra.

Inte perfekt – men snabbt ändå.

Sarah Sjöström tog sig enkelt till semifinal på 50 meter fjäril i sim-VM dit också Sara Junevik kvalade in.

– Det är okej. Koordinationen är inte hundraprocentig på fjärilsim just nu, säger Sjöström som hade näst snabbaste tid.

Sjöström noterade 25,43 – exakt en sekund över sitt åtta år gamla världsrekord – vann sitt heat och hade bara Zhang Yufei, Kina, före sig med fyra hundradelar i totalen.

Sara Junevik hade sjätte bästa tid med 25,94.

Sjöström säger att formen är där, men inte tekniken.

– Min lägstanivå är så pass hög så det spelar ingen roll om koordinationen är dålig. Formen är det inget fel på så det är egentligen bara att köra på och hoppas på det bästa. Att det släpper när man kör, säger Sarah Sjöström.

Svenskan har i år gjort de tre snabbaste tiderna i världen på distansen, säsongsbästa ligger på 25,05, och är stor guldfavorit.

– Jag gillar inte att jobba med tekniska detaljer i fjärilen när man väl är på mästerskap. Jag kan tänka på starter och uppgångar och lite sånt där, men just simningen är vad det är. Det finns saker som inte stämmer hundra procent just nu, säger Sjöström.

Jobbar dubbelt

På torsdagskvällen blir det både medaljjakt och fjärilssemifinal för Sjöström.

Först väntar finalen på 100 meter fritt – där hon hade näst snabbaste semifinaltid i går – och drygt en timme senare semifinal på 50 meter fjäril.

Uppladdningen?

– Jag gör inget märkvärdigt. Sitter på rummet och väntar tills jag ska hit igen. En timme mellan loppen är bra, säger hon.

Sara Junevik hade väntat drygt en vecka på sitt första lopp, men visade ingen rost.

– Vi gjorde ett testlopp i går och jag tror jag fick känslan där. Jag har ju inte tävlat under hela veckan så då måste man göra något innan sitt första lopp så att det inte blir direkt på, säger Falusimmaren.

”Betryggande känsla”

Hon var mycket nöjd över tiden – bara en tiondel över sitt personliga rekord – och ser chansen till en finalplats.

– Det är en betryggande känsla. Stämmer inte allt så är man en halvsekund efter, säger Junevik som kom tvåa i sitt heat.

– Att ligga sexa inför semin öppnar upp väldigt mycket, menar hon.

För Oskar Hoff, 100 meter fjäril, och Isak Eliasson, 50 meter fritt, tog det stopp direkt.

Båda var strax över sina personliga rekord och Hoffs 53,58 räckte till delad 38:e plats – 1,46 sekunder från avancemang – medan Eliasson slutade 27:e på 22,47. Det var 35 hundradelar bakom sista tid till semifinal.