La liga-chef dömer ut Rubiales: "Vi lider"

Ingela Ahlberg/TT

Publicerad 2023-08-28

La Liga-bossen Javier Tebas, som länge varit på kollisionskurs med den nu hårt kritiserade förbundsordföranden, dömer ut Luis Rubiales och det spanska fotbollsförbundet fullständigt.

”Förolämpningar, utpressning, hot, spionage och förföljelse, bedrägligt användande av federala medel. Vi lider och har fördömt många”, skriver han på X.

Spaniens fotbollsförbund har i dag haft ett nytt krismöte om ordföranden Luis Rubiales efter den kritiserade kyssen av VM-hjälten Jenni Hermoso efter guldet för en dryg vecka sedan.

Efter fredagens möte, då Rubiales i ett långt försvarstal sade att han inte tänkte avgå, har kritikstormen exploderat. Och Internationella fotbollsförbundet Fifa har stängt av honom i tre månader under utredning.

Ordföranden i damligan La Liga F, Beatriz Álvarez, säger enligt tv-bolaget RTVE att alla som applåderade Rubiales vid fredagens tal borde avgå och att det måste till en strukturell förändring i Spaniens fotbollsförbund.

Hur överlevde de skandalen?

La Ligas ordförande Javier Tebas, som varit i luven på Rubiales sedan Rubiales var spelarfackets ordförande och som fortsatte när han blev förbundsordförande 2018, skräder inte orden.

I ett inlägg på X (tidigare Twitter) skriver Tebas att han inte är förvånad över Rubiales beteende då han anser att Rubiales och det spanska förbundet ägnat sig åt ”förolämpningar, bravader, utpressning, hot, spionage och förföljelse och bedrägligt användande av federala medel”.

Tebas skriver också om en händelse 2020 då Rubiales tillsammans med några vänner anklagades för att ha använt förbundets pengar till en fest tillsammans med inbjudna kvinnor som man träffade på ett diskotek i Salobreña.

Tebas skriver, enligt tidningen Marca, att han undrar hur förbundets ledare klarade den historien där ”hänsyn till kvinnor” handlade om att leta efter ”vänner” på ett diskotek för ett så kallat party under ett arbetsmöte.

Häromdagen anklagade den tidigare kollegan Tamara Ramos Rubiales för att ha yttrat opassande kommentarer när de arbetade tillsammans. Enligt Ramos ska Rubiales bland annat ha frågat henne om färgen på hennes underkläder.

Farbror anmälde

Tebas är inte den ende som riktat skarpa anklagelser mot Luis Rubiales. Hans farbror Juan Rubiales, som jobbade på förbundet, anmälde Luis Rubiales för korruption just med tanke på Salobreña-historien och för att ha ha använt förbundsmedel för en privat nöjesresa till New York.

Kritik har också riktats mot Rubiales kring ett kontrakt med Saudiarabien för spel i ett nytt format av den spanska supercupen.

Samtidigt har Rubiales hyllats för att ha dragit in mer sponsorpengar till förbundet och sett till att lägre fotbollsserier fått bättre förutsättningar.

Han såg till att tredubbla intäkterna för damfotbollen till 406 miljoner euro (4,8 miljarder kronor).