Världsettans uppvisning – äntligen GP-vinnare

Henrik Skiöld/TT

Publicerad 2023-06-18

Etta-tvåa-tvåa-etta-etta.

Henrik von Eckermann kom hem och visade varför han är världens bästa hoppryttare.

– Vilken helg jag haft. Den kommer nog aldrig att hända igen, säger han.

Världsettan dominerade fullständigt de internationella hopptävlingarna på Stockholms stadion. Han ställde upp i fem klasser. Vann tre och kom tvåa i två.

– Det är enastående. Det är en fröjd att se, säger förbundskaptenen Henrik Ankarcrona.

Kronan på verket var förstås segern i Grand prix på söndagseftermiddagen.

Det är en titel han jagat. Förra året snuvades världsmästaren av tysken Christian Ahlmann, som var elva hundradelar snabbare. Den här gången hade von Eckermann tiden på sin sida – eller såg snarare till att få den på sin sida i kampen mot irländaren Shane Breen.

– Jag vann vid kombinationen. Jag kände i ryggen att jag var lite bakom. Jag tänkte att nu måste jag sätta fart. Jag fick perfekt linje till kombinationen.

”Turen på min sida”

– Men visst, jag hade turen på min sida i år. Förra året hade jag den emot, mig säger han.

Segern betyder ett rejält kliv uppåt i totalställningen i Global Champions Tour. Den innebär också att han är klar för superfinalen i Prag sent i höst. Och på flyget hem till Nederländerna i kväll kan han konstatera att finanserna förbättrades ordentligt.

Tre intensiva arbetsdagar i Stockholm fyllde på kontot för intjänade prispengar med en rejäl slant. Till de inridna dryga 800 000 kronor från de tidigare klasserna kunde von Eckermann lägga till närmare 1,9 miljoner kronor enbart för GP-segern.

Andraplatsen i Global Champions League i lördags gav dessutom laget Scandinavian Vikings över 300 000 kronor.

– Jag är väldigt stolt över det jag och mitt team lyckats med, säger von Eckermann.

Tackade häst och publik

Han passade även på att hylla sin häst King Edward och den svenska publiken.

– Det enda som står i vägen för hästen är jag. Den här hästen är otrolig. Tusen tack alla som är här i det dåliga vädret. Jag hoppas att föreställningen var bättre än vädret.

Malin Baryard Johnsson hade ett nedslag med Indiana i omhoppningen och kom sjua. Det räckte för att kliva upp som tvåa bakom Maikel van der Vlueten i tourens totalställning.

Som det stora dragplåstret på Stadion gav von Eckermann åskådarna valuta för biljettpriset – och det oavsett om han red King Edward eller mindre kända Dzara Darchival.

Klarhet till klarhet

Det tioåriga stoet har gått från klarhet till klarhet den senaste tiden. förmiddagens seger i 1,50-hoppningen var den andra under veckoslutet. Dessutom kom ekipaget tvåa i lördags.

– Hon har verkligen utvecklats. Ägaren som fött upp henne är här och det är extra kul att det gick som det gjorde den här helgen. Hon är en häst med ett stort hjärta, säger von Eckermann.