Casemiros läckra mål tog Brasilien vidare

Av:  TT

Brasiliens Casemiro gjorde matchens enda mål mot Schweiz.
Brasiliens Casemiro gjorde matchens enda mål mot Schweiz.

Det var inte bländande men Brasilien gjorde precis så mycket som behövdes.

VM-favoriten är klar för åttondelsfinal efter det sena segermålet (1–0) mot Schweiz.

Hjälten? Manchester Uniteds mittfältare Casemiro.

– Vår första mål var att gå vidare. Det var viktigt i en så svår grupp som vår, säger 30-åringen.

Det är sällan det slår blixtrar om en blivande världsmästare i början av ett slutspel. Rimligen finns det betydligt mer att få ut av den stjärnspäckade trupp förbundskaptenen Tite förfogar över.

Det som imponerar: Brasilien vinner utan att gå på alla cylindrar. 2–0 mot Serbien i öppningsmatchen och så kvällens 1–0 mot Schweiz garanterar avancemang redan efter två matcher.

Och det utan skadade Neymar och Danilo.

Kan vila vidare

Superstjärnan Neymar har i sociala medier visat upp bilder på sin svullna, ledbandsskadade fot. Det var inte tal om att tejpa, ta smärtstillande och göra ett försök att lira boll i kväll.

Mycket pekar mot att han inte spelar igen förrän allra tidigast i åttondelsfinalen. Han kan gott vila i gruppavslutningen mot Kamerun.

Från det brasilianska lägret kom snabbt även information att ytterbacken Danilo inte var aktuell för mötet med Schweiz. Real Madrids Éder Militao ersatte Danilo på högerkanten.

Förbundskapten Tite valde Fred, Manchester United, framför mer offensiva alternativ i Neymars frånvaro.

Hur mycket betyder Neymar? Frågan var befogad efter den temposvaga brasilianska matchinledningen.

Först efter 27 minuter blixtrade ”brassarna” till.

Ljuset slocknade

Raphina med vänsterfoten skruvade passning från högerkanten nådde Vinicius Junior vid bortre stolpen. Real Madrids anfallare drog till på volley, men träffen blev så där och Yann Sommer parerade till en resultatlös hörna.

Mer spännande än så blev det inte före pausen – om man inte räknar in att strålkastarna slocknade under några sekunder på 974-stadion.

Schweizarnas disciplinerade lagförsvar styrde allt som oftast bort brasilianarna, låg rätt i positionerna och såg till att ha gott om folk på rätt sida om bollen. Den defensiva hållningen hade sitt pris – framåt hände inte mycket.

Matchen fick fart direkt efter pausen. Schweiz hotade några gånger, bland annat blockerades Ruben Vargas skott.

Tite tog ut Paqueta för Rodrygo i halvtid och tidigt i andra hade Fred gjort sitt och Bruno Guimaraes skickades in i hopp om att ge Brasilien energi.

Bortdömt mål

Vinicius Junior gled förbi Nico Elvedi och placerade in vad han och resten av laget trodde var ledningsmålet.

Men VAR-rummet kom snabbt fram till att Richarlison befunnit sig i offsideposition och påverkat spelet innan Vinicius Junior kom loss på sin vänsterkant.

Några invändningar fanns inte när Casemiro drog in segermålet på halvvolley med sju minuter kvar av ordinarie speltid – ett mål som den stabile före detta anfallsstjärnan Ronaldo applåderade från läktarplats.

– Vi var tvungna att ha tålamod mot ett erfaret lag. Det är alltid små detaljer som avgör, men vi visste att vi skulle ha mycket bollinnehav och tack och lov lyckades vi få målet, säger Casemiro till brasilianska Sportv

Brasilien avslutar gruppspelet mot Kamerun på fredag medan Schweiz tar sig an Serbien.

Schweiz är två i gruppen på tre poäng, Kamerun och Serbien står båda på en.

Publisert: