"Har så få chanser att visa vad jag kan"

avTT

Publicerad:
Foto: Anders Wiklund/TT
Frida Karlsson efter målgång i 10-kilometersloppet som inledde Ski Tour i Östersund på lördagen.

Hon får bara köra två lopp i touren. Därför var Frida Karlssons extra besviken efter 19:e-platsen när Ski Tour inleddes med 10 kilometer fristil i Östersund.

– Jag känner att jag har så få chanser att visa vad jag kan, säger 20-åringen.

Karlsson gjorde comeback förra helgen efter ett par månaders tävlingsförbud till följd av att inte ha uppnått förbundets hälsokrav. Det är därför som landslagsledningen har valt att bara låta henne köra de två inledande etapperna av den nya svensknorska minitouren i världscupen.

Det är ett beslut som hon respekterar men som hon knappast hade tagit själv. Hon erkänner att hon blev både besviken och irriterad när hon fick beskedet.

– Ja, det skulle jag säga. Men jag lyder order, säger Karlsson.

– Jag vill ju tävla så mycket som möjligt, det är därför jag håller på. Men jag har ett medicinskt team runt mig som vill mitt bästa. Jag får lita på att de tar det bästa beslutet.

"Ingen stenhård öppning"

I Falun förra helgen var hon uttagen i den nationella gruppen och tävlade i sina klubbfärger. Nu var Karlsson åter iklädd landslagsdressen och inledde den tuffa förstaetappen i Östersund i ett rackartempo. Efter 2,6 kilometer var hon tvåa, endast distanserad av lördagens suveräna vinnare Therese Johaug, Norge. Men sedan tog orken slut, och svenskan tappade allt mer mot täten ju närmare mål hon kom.

– Det var ingen stenhård öppning. En vanlig dag så kan man öppna så, och återhämta sig i första utförsbacken för att komma igen och kunna trycka igen i nästa backe. Men i dag bygger jag bara på syran och återhämtar mig inte alls, säger Frida Karlsson.

Vetskapen att hon bara har två lopp på sig i touren gör att den slutliga 19:e-platsen svider särskilt.

– Jag känner att jag har så få chanser att visa vad jag kan. Så när jag väl får tävla vill jag lyckas. Men samtidigt får man räkna med det här på resans gång. Jag har inte tävlat så mycket och kan inte förvänta mig svar i varje lopp.

Långa avstånd

Söndagens jaktstart blir Karlssons sista uppdrag i touren innan hon åker iväg för att "samla energi" på hemlig ort. Hon går ut 1.46 bakom ledande Johaug och nära en minut bakom Ingvild Flugstad Østberg på tredje plats.

– Det är väldigt långt, men samtidigt handlar det bara om att göra sitt eget lopp, och samla på sig lopp och erfarenheter. Och jaga en goare känsla, säger Frida Karlsson.

– Jag har börjat öka belastningen (efter uppehållet) och är inte riktigt van vid det. Det är klart att formen blir svängig och i dag var det ner. Men det betyder också att det kan svänga till i morgon.

Publicerad:
ARTIKELN HANDLAR OM

Östersund