Kommunpolitiker bjöds på resor av Elfsborg

TT

Publicerad 2020-03-04

I gengäld för sin sponsring av Elfsborg har Borås kommun bland annat fått göra reklam på Borås arena – men man har också fått skicka politiker på bjudresor med boende och middag. Arkivbild.

Kommunpolitiker i Borås har under flera år åkt på bjudresor till bortamatcher med fotbollsklubben Elfsborg, både i Europa och i Sverige.

Det visar en granskning som P4 Sjuhärad och Kaliber i P1 gjort.

Oftast är det kommunalråd som har åkt med på resorna, bland annat Annette Carlson (M) som följt med till flera bortamatcher i Europa.

– Jag har sett det som att jag har åkt i mitt uppdrag, och att det har varit att representera staden, säger hon till P4 Sjuhärad.

Borås kommun har sedan många år sponsrat Elfsborg, de senaste åren har det handlat om omkring en halv miljon kronor per år. Kommunen har i gengäld fått marknadsföra Borås på reklam runt laget och arenan.

Men det har också, visar granskningen, funnits en informell överenskommelse om att två representanter från kommunen ska få följa med på den sponsorresa som Elfsborg varje år anordnar till en bortamatch i allsvenskan och tidigare även i Europa när laget spelade där.

I dessa sponsorresor ingår även boende "på förstklassigt hotell och en exklusiv måltid innan matchen", enligt Elfsborgs egen beskrivning av sponsorresan.

Olle Lundin, expert på mutor och korruption och professor i förvaltningsrätt, säger till radiokanalen att man "kan misstänka att politikerna påverkas av bjudresorna".

– Och det finns till och med också en möjlighet att det här skulle kunna bedömas som ett mutbrott, säger han.

Oppositionsrådet Annette Carlson är efter granskningen självkritisk:

– För att det inte ska uppfattas som att vi har låtit oss bjudas hade det varit bättre om staden stått för kostnaden, säger hon.

Följ ämnen i artikeln