Williams nära slutet: "Den största någonsin"

Sebastian Wognsen/TT

Tim Dahlbacka/TT

Publicerad 2022-08-09

Serena Williams ser ut att lägga sitt tennisracket på hyllan. Arkivbild.

En sagolik karriär går mot sitt slut. Tennisstjärnan Serena Williams är nära att lägga av.

– Jag vill inte att det ska ta slut, men samtidigt är jag redo för vad som väntar, säger amerikanskan.

US Open, på hemmaplan i New York i slutet på augusti, kan bli Serena Williams sista stora tävling. Det berättar 40-åringen i tidningen Vogue.

– Jag vill inte att det ska ta slut, men samtidigt är jag redo för vad som väntar, säger amerikanskan.

Med 23 grand slam-titlar är Williams den mest framgångsrika kvinnliga tennisspelaren i modern tid. Endast Margaret Court har tagit fler – 24.

För tennisexperten Maria Strandlund Tomsvik råder det ingen tvekan om Williams plats i tennishistorien.

– För mig är hon den största genom tiderna. Hon har skrivit historia rent resultatmässigt och haft en karriär som spänner över 23 år. Hon har kommit tillbaka från skador och barnafödsel. Hon är nummer ett, säger Strandlund Tomsvik till TT.

”Nedräkningen har börjat”

Williams debuterade på WTA-touren 1995 och hennes senaste grand slam-titel kom i Australian Open 2017 då hon var gravid i den andra månaden.

På Instagram skriver Williams:

”Där kommer en tid i livet då vi måste gå en annan väg i livet. Den tiden är alltid svår när du älskar vad du gör. Herregud vad jag älskar tennis. Men nu har nedräkningen börjat”.

Hon konstaterar att hon ser slutet men gillar inte att använda orden ”att pensionera sig”, utan föredrar beskriva processen som en ”utveckling” i stället.

Vill utöka familjen

Serena Williams, som fyller 41 år i september, skriver att hon vill prioritera familjen och skaffa ett barn till, men då inte som aktiv tennisspelare. Hon vill uppfylla sin dotter Olympias önskan om att bli storasyster.

– Jag har haft svårt att erkänna för mig själv eller någon annan att jag måste gå vidare från tennisen. Alexis, min man, och jag pratar inte om det, det är som ett ämne belagt med tabu, säger hon i Vouge.

Och det är inte enbart på tennisbanan som Williams påverkan märkts.

– Hon har betytt så mycket på så många olika plan. Dels som en del av en systerduo (Venus Williams har vunnit sju-titlar), men även som världsetta i båda singel och dubbel. Hon är den som vunnit flest grand slams i den öppna eran. Jag har svårt att finna ord för hur mycket hon har betytt, säger Maria Strandlund Tomsvik.

”En enorm betydelse”

De senaste säsongerna har Williams haft stora skadeproblem men gjorde comeback i Wimbledon i juni. Där åkte hon ut redan i den första omgången.

I veckans WTA-turnering i Toronto vann hon sin första match på 14 månader och är klar för andra omgången.

Tillsammans med systern Venus har Serena Williams haft en stor del i att lyfta damtennisen, speciellt i egenskap av svart kvinna, menar Maria Strandlund Tomsvik.

– Hon har haft en enorm betydelse för damidrotten och för afroamerikaner. När Serena och Venus slog igenom lyfte de idrotten till fler arenor och utvecklade sporten till ett helt annat tempo. De har blivit så stora idoler även utanför sporten. I dag vet alla vem Serena Williams är.