Tennisstjärnorna stödjer WTA:s Kina-bojkott

Av:  TT-AFP-Reuters

Serbiske världsettan Novak Djokovic. Arkivbild.
Serbiske världsettan Novak Djokovic. Arkivbild.

Kina anser att WTA politiserar idrott genom att ställa in planerade tävlingar i landet.

Tennisstjärnor som Bille Jean King, Martina Navratilova och Novak Djokovic stödjer däremot tennistourens bojkott.

På onsdagskvällen svensk tid meddelade WTA, damernas professionella tennistour, att man ställer in sina planerade tävlingar i Kina och Hongkong efter kontroversen kring Peng Shuai.

Detta efter att den tidigare världsettan i dubbel försvunnit från offentligheten sedan hon den 2 oktober anklagat en medlem av Kinas kommunistparti för sexuellt övergrepp.

WTA:s besked om bojkott stöttas av det Svenska tennisförbundet och flera internationella stjärnorna.

”Modigt beslut”

”Modigt beslut av Steve Simon (vd) och WTA där de sätter principer före $ (dollar)”, skriver Martina Navratilova på Twitter.

”Jag applåderar Steve Simon och WTA:s ledning för att ha tagit stark ställning och för att försvara mänskliga rättigheter i Kina och runt om i världen. WTA står på rätt sida om historien gällande hjälp till våra spelare”, skriver Billie Jean King, som på 60-, 70- och 80-talet stred för jämställdhet inom tennisen, på Twitter.

– Jag stödjer WTA:s linje helt eftersom vi inte har tillräckligt med information om Peng Shuai och hennes välmående, sade Novak Djokovic i samband med Davis Cup-slutspelet i Madrid.

Peng-video inte accepterad

Kina tycker däremot annorlunda och menar att WTA politiserar idrott genom sitt beslut, enligt ett uttalande från kinesiska utrikesministeriets talesperson Wang Wenbin.

Samtidigt meddelade Internationella olympiska kommittén (IOK) på torsdagen att man haft ett nytt videomöte med Peng Shuai, en och en halv vecka efter det första, och att man planerar att träffa den trefaldiga olympiern i januari.

Varken WTA eller människorättsorganisationen Amnesty har accepterat den första videon som en garanti för att 35-åringen mår bra och kan uttrycka sig fritt.

Publisert: