Engelsk talang kom ut – stöttas av fotbollsvärlden

Mattias Owen/TT

Publicerad 2022-05-17

Blackpools Jake Daniels, till vänster.
Blackpools Jake Daniels, till vänster.

Storbritannien har fått sin första öppet homosexuella herrfotbollsspelare på över 30 år.

Nu sluter fotbollsvärlden upp bakom Blackpools Jake Daniels, 17.

”All heder till dig, och sättet som din familj, vänner, klubb och lagkapten har stöttat dig”, skriver landslagsstjärnan Harry Kane på Twitter.

Jake Daniels, som spelar i Championshiplaget Blackpool där han den här säsongen gjorde A-lagsdebut, meddelade på klubbens webbplats på måndagskvällen att han är gay. 17-åringen är därmed den första herrspelaren i Storbritannien att komma ut under sin aktiva karriär sedan framlidne Justin Fashanu 1990.

”Jag har hatat att ha behövt ljuga i hela mitt liv och känna behovet av att passa in. Jag vill själv bli en förebild genom att göra det här”, skriver Daniels på Blackpools webbplats.

”Det finns personer där ute i samma situation som jag som kanske inte känner sig bekväma med att avslöja sin sexualitet. Jag vill bara säga till dem är att du inte behöver ändra på den du är, eller hur du borde vara, bara för att passa in”, fortsätter han.

Runtom i Storbritannien och Europa stöttas nu Jake Daniels för sitt beslut.

”Jake, du inspirerar oss alla och vi stöttar till fullo ditt beslut att vara öppen med den här sidan av dig själv”, skriver det engelska fotbollsförbundet, FA, på Twitter.

”Jättestort ögonblick”

Även aktiva och tidigare fotbollsstjärnor sluter upp bakom Blackpoolspelaren.

”Enorm respekt för detta modiga beslut. Låt oss alla hjälpas åt för att skapa en säker och stöttande miljö för hbtqi-personer inom fotbollen och bortom den”, skriver tidigare Manchester United- och landslagsbacken Rio Ferdinand.

Experten Gary Neville, som också spelade i Manchester United under sin aktiva karriär, anser det här vara en milstolpe.

– Det här är en dag av stor betydelse för givetvis Jake och hans familj, men också för engelsk fotboll. Det här kommer att bli historiskt. Det är ett jättestort ögonblick för fotbollsspelare och får enorm betydelse, säger han till Sky Sports.

I oktober kom 22-årige Josh Cavallo ut. Mittfältaren, som tillhör australiska Adelaide United, är den enda öppet homosexuella herrspelaren som just nu spelar i någon av världsfotbollens toppdivisioner.