Kassorna töms i svensktätt Italien

Publicerad:
Uppdaterad:

Fotboll. De italienska klubbarna tömmer fickorna för att fånga ett Juventus rånat på sina bästa spelare.

Den stundande säsongen i Serie A smyckas dessutom med en hel drös svenskar.

– Förhoppningsvis är det ett tecken på att de tror på mig, säger Oscar Hiljemark om att ha belönats med tröjnummer 10 i Palermo.

"Rika igen!".

Ett italienskt lag i Champions League-finalen, nya arenor på väg att byggas runt om i landet och storklubbar som värvar mer än vad de gjort på över tio år. Det finns en anledning till att de italienska tidningarna, som La Stampa i citatet här ovan, vinkar adjö till den nedskärningspolitik som har härskat i Serie A de senaste fem åren.

Enligt ESPN har italienska klubbar hittills lagt 4,3 miljarder kronor på spelarmarknaden, den högsta summan sedan sommaren 2001. Mest har mästaren Juventus spenderat - och det av god anledning.

Turin-klubben har försökt ersätta tre nyckelfigurer i form av Andrea Pirlo, Carlos Tevez och Arturo Vidal med Sami Khediras lungor, Mario Mandzukics fysik, Paulo Dybalas målsinne och Alex Sandros vänsterkantstempo.

U21-mästare till ligan

Samtidigt har en ny koloni etablerats i Italien. Med Emil Krafth klar för Bologna har Serie A numera sex svenskar i ligan. Krafth får sällskap av Pontus Jansson och Alexander Farnerud i Torino, Filip Helander i Hellas Verona samt Robin Quaison och Oscar Hiljemark i Palermo. De tre sistnämnda var med när Sverige tog hem U21-EM i somras.

"Jag har med mig massor av bra erfarenhet av det", förklarar Filip Helander för klubbens webbplats.

Oscar Hiljemark, lagkapten i samma U21-landslag, kommer med större förväntningar än många: han har fått nummer 10 på ryggen i Palermo.

– Det var jättekul, hedrande. Det var presidenten som föreslog det och man fick bara le, tacka och ta emot. Det har varit lite uppståndelse kring det, förhoppningsvis är det ett tecken på att de tror på mig, säger han till Aftonbladet.

"Ska vara rädda för oss"

Den stora frågan i Italien är alltjämt vem som ska utmana Juventus efter fyra år av dominans. Förra säsongen såg Roma ut att kliva fram och störa de vitsvarta, men hade till slut 17 poäng upp till mästarna. I sommar har de förstärkt med en kvalitetsmålvakt i Wojciech Szczesny, ett yrväder i Mohammed Salah och ett anfallsess i Edin Dzeko.

Mest intressant bland de andra pretendenterna är kanske Milan. Målspottare som Carlos Bacca och Luiz Adriano har anlänt från Sevilla respektive Sjachtar Donetsk, dessutom har högt hållna inhemska stjärnor som Alessio Romagnoli och Andrea Bertolacci anlänt. Ett lagbygge som nye tränaren Sinisa Mihajlovic ska pilla ihop.

– Milan har alltid satt skräck i motståndare och det laget vill jag ha tillbaka. De ska vara rädda för oss, dundrade serben på sin presentation enligt Reuters.

Minst lika sugna framstår långsiktigt byggande Lazio, kvalitetslaget Napoli med ny tränare och inte minst Milanos svartblåa i Inter, även de med ett knippe storaffärer i ryggen.

TT

Publicerad: