Bodström: Känns som när jag blev minister

Publicerad 2017-05-11

Fotboll. Thomas Bodström har fått ett nytt uppdrag: som Fifa-höjdare.

Den tidigare justitieministern är ny ordförande för det Internationella fotbollsförbundets kommitté för överklaganden.

– Jag blev lika förvånad som när Göran Persson ringde, säger han till TT.

Det var för några veckor sedan som advokaten Thomas Bodström fick den överraskande frågan.

– Jag tänkte "nu är det någon som skojar", säger Bodström.

Vid Fifa-kongressen i Bahrain valdes han till uppdraget och den svenske advokaten blir ny ordförande för nämnden som har hand om överklaganden.

– Det är fantastiskt roligt. Det är tredje gången i mitt liv som jag får ett erbjudande som jag inte kan säga nej till. Det första var när jag fick spela i allsvenskan, det andra var när jag blev minister. Det här känns ungefär på samma sätt, det är overkligt.

Ny i domarrollen

Arbetsuppgifterna för nämnden kan till exempel handla om hur många matchers avstängning en spelare ska få i VM, eller som nyligen - när Fifa beslutade att storstjärnan Lionel Messi slipper avstängning i VM-kvalet efter att han ska ha förolämpat en domare.

Hädanefter kommer det vara Thomas Bodström som dömer i de fallen.

– Det känns ju oerhört spännande. Och domarrollen är helt ny för mig också, säger Bodström.

TT: Hur bra koll har du på de här sakerna?

– Jag är ju trots allt jurist och van att sätta mig in i saker. Men det är klart att det är ny materia och jag kommer att behöva läsa in mig på regelverket och proceduren. Jag vet att jag måste vara enormt noggrann och påläst, men så är det som advokat också.

"Kollar för mycket"

Informationen han har fått hittills är att kommittén samlas fem till sex gånger om året. Därtill ska han finnas med under VM och OS - inte helt fel för en som "älskar alla fotbollsmatcher".

– Enligt min fru kollar jag alldeles för mycket på fotboll. Jag älskar VM och Champions League, men jag stannar också lika gärna och tittar på en division 4-match efter vägen. Och jag tittar alltid på mina barns matcher när jag kan.

TT: Hur ser du på Fifa som organisation?

– Jag kommer hålla mig strikt till domarrollen, det är det jag vill ägna mig åt. Men jag har ju som alla andra läst om det som varit och att man nu ska arbeta för att bli fritt från korruption. Det verkar som de har väldigt höga ambitioner och det är bra, för det har ju varit enorma skandaler som skadar fotbollen. Det är ett svårt jobb eftersom så många länder är korrupta, men jag kommer inte att vara involverad i det arbetet på något sätt.

TT