Söderling kan avgöra på söndag

Publicerad:
Uppdaterad:

Helsingborg. Inkastad i lördagens dubbel med lyckat resultat.

På söndag kan också Robin Söderling säkra segern i Davis cup-kvalet mot Rumänien.

– På pappret är jag ju favorit i matchen, säger han.

Mats Wilander själv kallade det en chansning. Det var dock en mildare överdrift. Bytet av Simon Aspelin till förmån för Robin Söderling i dubbelmatchen var inget större risktagande från svensk sida. I den form och med den stabilitet Söderling visat upp de senaste månaderna skulle det mycket till att det kunde sluta sämre än med den ursprungliga kombinationen.

Söderling/Lindstedt kunde också vinna i tre raka set, 6-1, 7-6 (9-7), 7-6 (7-5) där just Söderlings servande och tyngre spel gav stor utdelning, bland annat i de båda tiebreaken.

Dessutom hade Rumänien i form av Horia Tecau lördagens svagaste spelare och då hjälpte det inte så mycket att även Rumäniens DC-kapten Andrei Pavel valt att byta in singelspelaren Victor Hanescu.

I stället för 1-2 i matcher och ett trängt läge har nu Sverige och Söderling en utmärkt situation inför avslutningen.

I den inledande singeln ställs Söderling mot Hanescu. Även om rumänen är rankad 28:a i världen och gjort ett bra resultat i år går Söderling in som storfavorit att vinna och ge Sverige ointagliga 3-1 i matcher. Dels i den form han är, dels genom de yttre förutsättningarna, vilket under helgen i Helsingborg visat sig passa hans spel utmärkt.

– Jag var ju med och valde underlaget här och det passar mig bra. Det är ganska långsamt och man får tid att slå på bollen, säger Söderling till TT.

– Men klart att det kommer att bli tuffare än i fredagens singelmatch (mot Rumäniens andraspelare Victor Crivoi).

Redan i lördagens matcher blev det dock påtagligt att 198 centimeter långe Hanescu fick ytterst svårt att hinna med när Söderling fick tid att ladda för returer på andraservar eller i sina baslinjeslag. I en singelmatch blir naturligtvis de förutsättningarna ännu mer avgörande.

Och om han tar sin tredje seger i helgens match blir den femte och avgörande matchen samt Vinciguerras hälsostatus betydelselös. Skåningen som tvingades bryta fredagens match efter att trampat snett är fortfarande ett frågetecken och med honom skadad måste en av dubbelspelarna, Lindstedt eller Aspelin, gå in.

– Svullnaden har gått ned. Det är från tennisboll till pingisboll och det känns som att det kan inte bli sämre till imorgon, säger DC-kaptenen Wilander.

– Det hade inte varit någon chans att han kunnat spela i dag men han borde vara spelklar till i morgon.

För svensk del ska det dock troligtvis inte ha någon betydelse.

TT

Publicerad: