TT-Sport

Låg hallhyra kan ge skattesmäll

TT-SPORT

Stockholm. Ett tiotal av landets elitföreningar i ishockey riskerar skattesmällar för att de betalar för lite hallhyra.

– Det kan bli stora belopp, säger Skatteverkets rättsexpert Pia Blank Thörnroos till TT.

Det är i första hand elitlagen i ishockey som kan komma att drabbas, och företrädesvis de föreningar som har ett eget hallbolag. Enligt Skatteverket kan för låg hallhyra likställas med olaga skatteplanering, rapporterar SVT.

– Sverige vill ju stimulera till idrott, men stora föreningar har blivit väldigt affärsmässiga. Det blir problem med transaktioner mellan de bolagiserade hallbolagen och föreningen som till stora delar är skattebefriad. Där har idrotten inte hängt med. Men egentligen spelar det ingen roll om klubben äger hallbolaget eller inte, det är marknadsvärdet på hyran som är intressant, säger Pia Blank Thörnroos till TT.

Skatteverket håller just nu på att utreda ett tiotal ishockeyklubbar.

– Frågan är vad som är rätt marknadsvärde. Det blir en fråga från fall till fall, till exempel får vi titta på vad hallbolagen får när de hyr ut arenan vid andra evenemang, säger Blank Thörnroos och tar melodifestivaldeltävlingar som ett exempel.

Skatteverket håller på med en pågående utredning av hela elitidrotten i Sverige och det är under den granskningen som frågan om hallhyra har kommit fram.

– Jag tror att det kommer ett beslut om hallhyran under året. Granskningen av elitidrotten har hållit på i ett år och jag tror vi fortsätter på året ut.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport