Majorov har lärt läxan

TT-SPORT

Konståkning. Stressfrakturen i bäckenet som han fick i våras har lärt Alexander Majorov mycket. Om livet, kroppen och konståkning.

Och nu är han bättre än någonsin.

På fredagen åker han in på isen i Malmö Arena i kortprogrammet i SM med målet att ta ett fjärde SM-guld. Fylld av självförtroende efter segrar i de två senaste tävlingar - då han dessutom slog det svenska poängrekordet två gånger om.

Annat var det i våras då han drabbades av en stressfraktur i bäckenet och missade VM. Skälet till den var att han började träna för tidigt efter att han donerat benmärg till sin cancersjuka pappa.

– Jag hade ju ett EM en månad bort och gick på för tidigt och för hårt med träningen. Jag klarade EM (blev elva) men fick skadan på köpet. Det smartaste hade varit att skippa EM.

Skadan ledde dock till ett ändrat träningsupplägg.

– Jag brukar testa nya träningsupplägg till varje säsong, tar bort det som var dåligt och har kvar det som var bra. I år har allt ändrats, både på och utanför isen och det har gett resultat, säger han.

– Jag tränar också smartare nu och vågar ta det lugnt och vila.

I januari tar han sin examen som fysioterapeut vid Luleås tekniska universitet.

– Jag borde ha vetat om hur man tränar en skadeförbyggande träning, men det är svårt att ta hand om sig själv, det hade behövts en utomstående som bromsat mig.

TT