VM-truppen uttagen - men inte spikad

TT-SPORT

Handboll. En skadesituation och bryderier kring försvarsspelet gör att truppen till handbolls-VM i januari innehåller två namn för mycket.

– När jag kan realisera de tankar jag har i träning och se hur väl det faller ut kommer jag kunna ta ett mycket bättre beslut, säger Kristján Andrésson.

Den hyfsat nytillträdde förbundskaptenen har plockat med inte mindre än fem mästerskapsdebutanter bland de 18 namnen, som ska bli 16 till VM i Frankrike i januari: Mittsexorna Fredric Pettersson och Max Darj, målvakten Mikael Aggefors, vänsternian Simon Jeppsson och vänstersexan Emil Frend Öfors.

Herrlandslaget har genomgått en rejäl generationsväxling under hösten, sedan profiler som Tobias Karlsson, Mattias Andersson och Fredrik Petersen tackat för sig efter OS. Dessutom väntar lagkaptenen Jonas Källman tillökning i familjen lagom till VM-premiären mot Bahrain 13 januari och har tackat nej.

Palicka osäker

Att gå vidare från gruppen till en åttondelsfinal är förhoppningen.

– Den största förväntansbilden alla kan ha är att vi ska prestera samma attityd och närvaro som vi hade under EM-kvalet. Den ger oss möjligheter att vinna matcher. Det är oerfaret både på ledar- och spelarsidan om man jämför med tidigare mästerskap. Men det finns ju bara ett sätt att få erfarenhet och det är att vara med, säger Kristján Andrésson.

Frågan är dock hur många av de nya som faktiskt får göra mästerskapsdebut i Paris. Mer rutinerade målvakten Andreas Palicka har nyligen opererat knät, och skulle han hinna bli tillräckligt frisk hänger Mikael Aggerfors löst.

– Palicka börjar träna i nästa vecka. Om han inte råkar ut för några missöden med "rehaben" finns det en möjlighet att han är med till VM.

Försvaret oklart

Den största frågan utöver Palicka är hur många av de fyra uttagna mittsexorna som ska få följa med till Paris. Och för att kunna svara på det måste Kristján Andrésson först klura ut hur han vill formera försvarsspelet. I Jonas Källmans frånvaro uppstår en stor lucka på "vänstertvå", alltså positionen mellan kant- och mittförsvaret på vänstersidan.

– Vi måste lösa vänstertvå utan att överbelasta spelare som är viktiga roller i anfallsspelet, säger Kristján Andrésson, som nämner Jim Gottfridsson, Simon Jeppsson och Viktor Östlund som tänkbara vänstertvåor.

Men möjligheten finns också att använda en mittsexa som Max Darj på den positionen, även om det kanske skulle göra att man måste göra flera byten mellan försvaret och anfallsspelet.

– Kan vi lösa det utan att ha fyra mittsexor, behöver vi offra någon annan position? Det är sådana funderingar som fortfarande pågår i mitt huvud, säger Kristján Andrésson. Det gäller att använda gruppen på ett klokt sätt och inte överbelasta den, så att vi ändå har något att ge.

TT