Vill tvinga fram landskamp mot Iran

Publicerad 2016-10-14

Fotboll. Det verkar inte bli någon damlandskamp i fotboll mellan Sverige och Iran. Nu höjs röster för att Svenska fotbollförbundet ska agera.

– De borde hota om bojkott mot Iran, säger Mahin Alipour, ordförande i Kommittén för försvaret av iranska kvinnors rättigheter.

På torsdag är det tänkt att Sverige ska möta Iran i en fotbollslandskamp i Göteborg.

Men mycket tyder på att matchen, som skulle bli det iranska damlandslagets första i Europa, ställs in. Den iranska damtruppen har ännu inte sökt visum vid den svenska ambassaden i Teheran.

– Tiden håller på att rinna ut. Det gör mig tveksam till att den (matchen) blir av, säger ambassadören Helena Sångeland till Expressen.

Redan förra veckan spreds uppgifter om att damlandslaget skulle stoppas från att resa till Sverige, vilket i så fall skulle innebära en upprepning från 2007 då en planerad landskamp i Tyskland ställdes in med kort varsel.

Könsapartheid

Mahin Alipour är ordförande i Kommittén för försvaret av iranska kvinnors rättigheter. Hon hoppas fortfarande att matchen ska bli av, eftersom damlandskampen var en del i avtalet för herrlandskampen som spelades i fjol. En utebliven match skulle annars innebära ännu ett exempel, säger hon, på den "könsapartheid" som Iran driver.

– Matchen skulle betyda mycket. Det skulle vara rättvist, det skulle ge de kvinnliga spelarna kraft och styrka, en mer självständig känsla, och det skulle innebära en möjlighet för oss att protestera mot att kvinnor inte får vara på arenor och titta på matcher i Iran, säger Mahin Alipour.

– Men regimen i Iran är rädd för att ge kvinnorna makt. Den vill visa att den kan göra vad den vill, att det är den och inte kvinnorna som bestämmer.

"Pressa Iran"

Nu vill hon att det Svenska fotbollförbundet ska sätta press på sin iranska motsvarighet.

– Jag tycker att fotbollsförbundet måste pressa dem, så att det blir en match. Annars borde de inte gå med på fler matcher på herrsidan heller.

Håkan Sjöstrand, generalsekreterare på Svenska fotbollförbundet, räknar fortfarande med att matchen blir av, och säger att han har ständig kontakt med det iranska förbundet.

– Tiden går ju, det är det uppriktiga svaret. Men givet informationen som finns så jobbar vi som att matchen ska bli av, säger Håkan Sjöstrand.

– Det är ju en landskamp med speciella förtecken. Vi har sett och ser fortfarande otroligt mycket fram emot den. Vi tycker att det här är ett utmärkt sätt att visa upp att fotbollen är inkluderande och kan öppna för dialog. Jag tror också att den är viktig för acceptansen av damfotbollen.

Följer avtalet

Han vill inte säga vilka konsekvenser en utebliven match skulle medföra.

– Det får framtiden vägleda oss i, men det hanterar vi mellan förbunden. Vi får naturligtvis utvärdera det i så fall, men vi har den överenskommelsen vi har, och utifrån den måste vi hela tiden utgå ifrån att man fullföljer avtalet.

TT