Inget publikbesked när fotbollen träffade FHM

TT

Publicerad 2021-01-12

Eller? Hela förra säsongen spelades inför tomma läktare. Vid dagens möte kunde inte Folkhälsomyndigheten säga när eller i vilken utsträckning folk får gå på fotbollen igen. Arkivbild.

Inga besked, men fortsatt dialog är önskvärd.

När elitfotbollen får ha publik på matcherna igen är fortfarande en öppen fråga. Det är fotbollens sammanfattning av mötet med Folkhälsomyndigheten.

"Det är positivt att ett möte slutligen kunde genomföras", säger fotbollens företrädare.

Representanter från Svenska fotbollförbundet, Riksidrottsförbundet och intresseorganisationerna Sef (herrar) och EFD (damer) träffade under tisdagen Folkhälsomyndigheten.

På dagordningen stod diskussionen om "möjligheten att, på ett smittsäkert sätt, välkomna publik tillbaka till fotbollsarenorna."

I ett gemensamt uttalande skriver generalsekreterarna Håkan Sjöstrand, förbundet, Mats Enquist, Sef, och Tomas Hoszek, EFD:

Ta hänsyn till arenans kapacitet

"Vi presenterade hur svensk fotboll har jobbat med åtgärder för att skapa smittsäkra arrangemang, och de mycket goda resultat det har gett. Framför allt visade vi hur det är möjligt att tillåta viss publik på både landskamper och klubblagsmatcher, utan att riskera smittspridning. Avgörande för att nå en rimlig och ändamålsenlig lösning i publikfrågan är att man utgår från arenornas kapacitet och infrastruktur när man avgör vilken publikkapacitet som är möjlig. En absolut gräns som gäller för alla arenor och evenemang, oavsett storlek och övriga förutsättningar, blir både trubbig och orättvis.

Men de besked fotbollen länge sökt och söker gav inte Folkhälsomyndigheten. Däremot säger sig FHM vara öppen för att diskutera frågan vidare "men att tidpunkt och behov för diskussioner får avgöras utifrån hur läget i pandemin utvecklas."

Vill ha konstruktiva lösningar

Fotbollens företrädare skriver vidare:

"Från fotbollens sida ser vi fram emot att fortsätta dialogen – och att nå fram till konstruktiva lösningar, där fotbollen inte särbehandlas negativt. Även om situationen i dag inte tillåter publik är det viktigt att vi redan nu diskuterar hur vi hanterar ett läge där det finns möjlighet att öppna."

"Om våra klubbar får möjlighet att ha publik på sina matcher när allsvenskan för herrar och damer startar, kommer de att göra allt och lite till för att det ska fungera till punkt och pricka – för dem handlar det om överlevnad."

Följ ämnen i artikeln