Far och son knäckte IFK Göteborg

Av:  TT

Oliver Alfonsi, till höger, jublar efter sitt första allsvenska mål.
Oliver Alfonsi, till höger, jublar efter sitt första allsvenska mål.

Han är 18 år och gjorde sin första allsvenska match från start.

Oliver Alfonsi chippade in ett mål efter mindre än fem minuter när Varberg slog IFK Göteborg med 2–0.

– Kan bli en jobbig kväll. Vi lär få se det där målet 55 gånger, säger Varbergstränaren Joakim Persson, pappa till den unge målskytten.

IFK Göteborgs nyaste hemvändare presenterades så sent som i torsdags. EM-spelaren Gustav Svensson gick in i elvan direkt, centralt på mittfältet intill Sebastian Eriksson. Svensson hoppades bidra med vinnarmentalitet.

Men en 18-årig Varbergsspelare snodde åt sig huvudrollen. Efter tre korta allsvenska inhopp spelade Oliver Alfonsi nu från start för första gången.

Det var han som iskallt lyfte in 1–0 för hemmalaget på Varberg Energi arena. Det hände redan i femte minuten.

Han fick oväntad hjälp av IFK Göteborgs Calle Johansson. Mittbackens bakåtpassning var så snål att det blev en perfekt framspelning till tonåringen

– Jag såg att han skulle spela hem till målvakten. Jag tänkte bara gå stenhårt i press för att göra det jobbigt för målvakten. Så blev passningen för kort och då var det bara att ta tillfället i akt. Den här gången satt den, säger Oliver Alfonsi och ler brett.

”Hemma är han farsan”

Det var först en och en halv timme före avspark som Oliver förstod att han var i startelvan. Hans pappa hade inte sagt något där hemma under dagen.

– När jag kom till omklädningsrummet såg jag att tröjan vi ska ha när vi går in hängde på min plats. Då fattade jag direkt att jag skulle spela. Jag blev lite nervös, men det hör ju till. Det var gott, för det fick mig att springa lite extra och jobba lite hårdare, säger Alfonsi.

– Det kan bli en jobbig kväll. Vi lär få se målet 55 gånger, och sen får han gå och lägga sig, säger tränaren och pappan Joakim Persson.

Alfonsi skrattar till när han får höra vad Joakim Persson har sagt.

– Haha, några gånger får vi allt se det, säger Oliver. Det är så klart speciellt att ha honom som tränare. Men för mig har det gått bra. Jag har honom som farsa hemma. Men på träningarna är han verkligen bara min tränare. Vi kan skilja på det liksom, så det är bra.

IFK Göteborg gjorde en svag match.

– Vi startar precis som man inte ska starta en fotbollsmatch. Vi ger dem alla triggers, säger tränaren Mikael Stahre.

Han hade lugnat sig till presskonferensen, men i Discovery plus halvtidsintervju kallade han första målet ”ett jävla pissmål” och sa att det var ”helt jävla oacceptabelt” att starta matchen så.

– Vi var för dåliga helt enkelt. Vi spelade för långsamt och för förutsägbart. Och det var energifattigt, säger vänsterbacken Oscar Wendt.

Första segern sen maj

Det var Varberg som skapade flest målchanser med sitt hårda arbete och vassa kontringar.

Med en kvart kvar tacklade Oscar Wendt den sydafrikanske kantspelaren Tashreeq Matthews bakifrån inne i boxen. Landsmannen Ryan Moon smekte upp straffsparken i nätet vid sidan av en chanslös Giannis Anestis.

Mikael Stahre stod stilla vid sidlinjen med händerna i byxorna.

Sedan han tog över efter Roland Nilsson har IFK Göteborg vunnit två matcher och förlorat två i allsvenskan. Och släppt in sju mål.

Joakim Perssons Varberg vann nu i allsvenskan för första gången sedan i mitten av maj.

Publisert: