Söderling vidare efter rysare

Publicerad:
Uppdaterad:

London. Två bollar, så nära var Robin Söderling ett uttåg från Wimbledon.

I stället blev det seger mot David Ferrer i fem set, och troligtvis ett kvartsfinalmöte mot världsettan Rafael Nadal.

Första tre matcherna hade gått utan några som helst problem. Åttondelsfinalen mot David Ferrer blev något helt annat. Att det till slut ändå blev seger, 6-2, 5-7, 6-2, 3-6, 7-5, berodde mer på mental styrka än spelskicklighet hos Söderling.

Tisdagens match fick en svensk dröminledning som sakta höll på att förvandlas till en mardröm. Då hade första set varit en kopia av Söderlings spel tidigare i turneringen. Tungt servande och spel från baslinjen gjorde att Ferrer, rankad elva i världen, såg ut som en spelare med betydligt sämre ranking.

Men det var därefter, under andra, fjärde och även femte set som Söderling fick gigantiska problem. Spanjoren vars främsta tillgångar är en av tourens bästa fotarbete och returer visade det även mot Söderling. När han bröt fram till 3-2 var det första gången Söderling tappade serven i årets turnering och kort därefter hade han även förlorat sitt första set.

Under tredje set fick också svensken behandling för illamående i värmen. Det var dock inte då det gick som allra sämst.

I femte set och under stor press gick Söderling på slak linje. Han hade breakboll mot sig redan vid ställningen 2-2 och när Ferrer sedan var i ledning, 5-4 och 30-30 i svenskens serve var Söderling bara två bollar från förlust.

En stoppboll i ett oerhört kritiskt läge räddade med en del skicklighet Söderling. Spanjoren fick inte helt oväntat en reaktion kort därefter och tappade sitt servegame och förlorade där också matchen.

Söderling har nu noterat nytt personbästa i Wimbledon genom att nå kvartsfinal. Där väntar med största sannolikhet världsettan Rafael Nadal i en repris på deras Paris-final för ett par veckor sedan.

TT:s utsände

Publicerad: