Svenska lagen seedade i CL-lottning

Publicerad:
Uppdaterad:

Fotboll. Två svenska lag finns med när 16-delsfinalerna i Champions League lottas i Nyon, Schweiz, på torsdagen.

Rosengård och Kif Örebro tillhör de seedade lagen och riskerar inte att få möta någon av förhandsfavoriterna i den första utslagsrundan.

Örebro blev seedat tack vare att isländska Stjarnan slog Apollon Limassol, Cypern. Positivt för fjolårets allsvenska serietvåa som gör debut i Champions League.

Eller?

– Ett bra besked, men det är bra lag på båda sidorna, säger Rickard Nilsson, tränare Kif Örebro.

Örebrotränaren förklarar att seedningen är relativ och att det därmed finns flera farliga lag även på den oseedade halvan.

I tidigare upplagor av Champions League har toppklubbar drabbat samman tidigt. 2013 möttes det regerande svenska mästarlaget Tyresö och Paris Saint-Germain redan i 16-delsfinal.

Åttondelslottning

Det vill det Europeiska fotbollsförbundet Uefa undvika. Lag från samma nation kan inte heller lottas mot varandra i 16-delen.

En nyhet är att Uefa kommer att genomföra ytterligare en lottning inför åttondelsfinalerna i mitten av november. Detta för att så många bra lag som möjligt ska finnas med när kvartsfinalerna avgörs i mars nästa år.

– Det är positivt, det skapar fler intresseområden och större spänning kring Champions League med fler lottningar, säger Linda Wijkström, generalsekreterare Elitfotboll dam.

Hoppas på gruppspel

Damernas Champions League ligger långt efter herrturneringen, både när det gäller intresse och ekonomi.

– De deltagande lagen vill se en förändring av Champions League, både ekonomiskt och sportsligt. Med ett gruppspel längre in i turneringen blir det en helt annan dynamik, säger Linda Wijkström

– Det kan också vara en fördel att konceptet känns igen från herrsidan, för att få upp ett större intresse kring damfotbollen, både i Sverige och i Europa.

16-delsfinalerna spelas 7-8 oktober samt 14-15 oktober. Kif Örebro, Rosengård och övriga seedade börjar borta.

TT

Publicerad: