TT-Sport

Ericsson ingen taxichaffis

TT-SPORT

Stockholm. Marcus Ericsson har brutit två av sina tre VM-lopp.

Den svenska F1-föraren tycker ändå att det går åt rätt håll.

– Vi närmar oss mittfältet. Rent körmässigt var Bahrain det bästa jag gjort, säger han inför tävlingen i Kina.

Marcus Ericsson bröt i Australien.

I Malaysia slutade han på 14:e plats av de 15 förare som tog sig i mål och i Bahrain tvingades han återigen parkera sin Caterham vid sidan av banan.

– Att bryta två av tre lopp är inte bra men överlag tycker jag att teamet har gått framåt fartmässigt. Vi närmar oss mittfältet, säger den svenska formel 1-föraren till TT inför söndagens VM-lopp i Shanghai.

Innan oljeläckaget på Sakhir-banan satte stopp för vidare körning hann Ericsson åtminstone med en bra start, där han snabbt avancerade från 20:e till 17:e plats - en glimt av vad han kan åstadkomma bakom F1-ratten.

– Jag tycker att jag har visat att jag är stark i starten. Samtidigt får man inte göra något dumt. En del är överentusiastiska men i ett litet team är det viktigt att man tar varje möjlighet att visa framfötterna, säger han.

"Lär oss hela tiden"

Caterham låg kvar i Bahrain för två testdagar. Till det ska läggas det ordinarie efterarbetet: flera långa möten med stallets ingenjörer, genomgångar av dataloggar från loppet och studier av videoklipp - både egna och av konkurrenter.

– Vi lär oss saker hela tiden. Vi har haft en strulig försäsong med mycket tekniska problem och har inte kunnat köra så mycket som vi hade velat. Det har känts som en förlängd försäsong även om vi tävlar, säger Ericsson.

Trots motgångarna är svensken relativt nöjd med sin egen insats - även om övergången från en GP2-bil till formel 1 inte kan karaktäriseras som en barnlek.

– Det är ett väldigt stort drivmoment och svårt att inte få hjulspinn i utgången av kurvorna. Sedan är det alla knappar och saker på ratten och kommunikationen med ingenjörerna som ständigt vill att man ska ändra på saker. Det är en omställning men jag börjar ta steg i rätt riktning. Rent körmässigt var Bahrain det bästa jag gjort, säger han.

"Fullt ös för förarna"

Annars är det de nya, "för tysta", V6-motorerna och bränsleekonomin som är de stora samtalsämnena inom formel 1-cirkusen.

Ferrari-basen Luca di Montezemolo hävdar att de nya reglerna har gjort taxichaufförer av F1-förarna.

Marcus Ericsson håller inte med.

– Det känns uppförstorat. Motoringenjörerna ser till så att bilen drar så lite som möjligt. För förarna är det fullt ös. Det är full racing. Jag känner mig i alla fall inte som en taxiförare, säger han.

TT

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport