Northland mästare - efter fem silver

Stockholm. Northland är svenska mästare.

Efter 76-72 (34-41) på Norrköping på lördagen kan Luleå till slut fira ett basketguld på damsidan - efter fem tunga finalförluster.

Northland hade 2-0 i matcher mot Norrköping och 3 000 högljudda supportrar i ryggen.

Det här var kvällen som finalförbannelsen skulle brytas och fem silver skulle dränkas i guldtårar.

Till slut blev drömmen sann - men det blev ingen enkel resa mot segervrål, guldhjälmar och löpsedlar i skrikande versaler.

Vände i tredje perioden

Norrköping förde länge matchen men i den tredje perioden gick Northland från sju poäng ned till 58-54. Resten av matchen blev en nagelbitare.

– Underbart. De spelar en riktigt bra match i dag men vi har ett gäng otroliga vinnarskallar i det här laget, sade forwarden Lydia Karlefors till Radiosporten.

Hemmalaget avgjorde från straffkastlinjen och på den egna planhalvan.

Två gånger i den sista minuten såg det blivande guldlaget till att Norrköping inte ens kom till avslut. Samtidigt sänkte den amerikanska guarden Katie Bussey fem av sex straffkast.

– Vi låg under med en hel del men jobbade oss ifatt. Det var några stora skott, några stora försvarsspel. Jag vet inte, men kul var det i alla fall, sade coachen Jens Tillman.

"Helt fantastiskt"

Med landslagsstjärnan Elisabeth Egnell knäskadad litade Norrköping främst till Johanna Källman och stora amerikanska centern Kali Bennett. De gjorde det bra, men tvingades till slut ge sig för övermakten.

Den stora publiken stannade länge och hyllade de nykorade mästarna. Queens "We are the champions" dånade ur högtalarna och veteranen Anna Barthold, som gjorde 26 poäng och tog tio returer, klippte på sedvanligt maner nätet på den ena korgen. Barthold utsågs även till säsongens mest värdefulla spelare.

– Det är alldeles otroligt, verkligen helt fantastiskt, sade Lydia Karlefors.

TT

Publisert: