Klubbytet som gett Durmaz ett lyft

Publicerad 2016-10-06

Fotboll. Flytten från Olympiakos till Toulouse har hittills gett ett större lyft än vad Jimmy Durmaz vågade hoppas på.

Det ska även landslaget få dra fördel av - om han får spela.

– Bara på den här korta tiden har jag utvecklats, säger han.

Durmaz hade länge förre förbundskaptenen Erik Hamréns förtroende, men det började svikta förra hösten och saknades när det kom till EM-slutspelet. Han spelade inte någon av de tre matcherna från start. Durmaz dolde inte sin besvikelse, men knöt nävarna och siktade på en roligare höst och en nystart under Janne Andersson.

Hamréns efterträdare har hittills varit lika svår att övertyga. Marcus Rhodén gick - för många överraskande - före i kön mot Nederländerna.

Men nu när kraven, internt som externt, ställs på en vassare svensk offensiv i de två VM-kvalmatcherna mot Luxemburg (fredag) och Bulgarien (måndag) är chansen att få starta rimligen gynnsammare för mittfältaren. Hans egenskaper kommer bäst till nytta hos ett lag som har bollen, inte jagar den.

Med i stjärnlag

– Jag gör min grej. Om jag är en viktig pjäs i den här matchen får vi se. Jag visar framfötterna på träningarna och sedan är det upp till Janne att avgöra. Jag vet vad jag kan, hoppas få spela och då är det bara att köra på, säger han.

Genom att köra på med sin grej hamnade han nyligen i den ansedda L'Equipes elva när sporttidningen tog ut ett stjärnlag efter den franska ligans inledande omgångar.

– Ja, jag fick precis höra det. Det var någon som skickade det på franska, något jag inte förstod och Ola (klubbkompisen Toivonen) fick översätta.

– Det är kul, en bonus att man kommer med i sådana sammanhang, ett kvitto på att man har gjort det bra. Men jag vet att jag har gjort det bra, tränaren vet det och mina lagkamrater litar på mig. Det är det viktigaste.

TT: Skiljer sig din roll i Toulouse något från den du hade i Olympiakos?

– Egentligen inte. Jag hade en offensiv roll i Olympiakos. Det är samma i Toulouse.

Inga lätta matcher

TT: Skillnader mellan klubbarna?

– I grekiska ligan var det vi som var PSG eller Monaco, som förde spelet hela tiden och hade stort bollinnehav. I Toulouse är vi mer ett kompakt lag som försöker spela boll, men vi är inte det bästa laget i ligan på att hålla i bollen.

TT: Tror du att flytten kommer att gagna dig och landslaget?

– Det tror jag. Det här kommer att göra mig gott. Vi möter tufft motstånd hela tiden, du måste vara på "g" i varje match, inte som i Grekland där man kunde köra på 60-70 procent och ändå vara överlägsen i vissa matcher. Nu måste man vara på hundra i varje match, vilket jag har varit.

TT: För dig har det varit en bra flytt, helt enkelt?

– Absolut. Mycket bra. Jag trivs jättebra, familjen mår bra, jag mår bra. Jag är jättelycklig där.

TT:s utsände, Luxemburg