Cubs ska bryta förbannelsen

Baseboll. Ägaren till Billy Goat Tavern och hans stinkande get blev utkastade från World Series 1945. Billy Sianis svor en förbannelse över Chicago Cubs - som inte vunnit någonting sedan dess.

Den senaste vinsten i World Series dateras till 1908.

Men nu ska basebollförbannelsen brytas.

"Curse of the Billy Goat" är en av de mest mytomspunna förbannelser som finns i idrottsvärlden. Sianis var rasande när geten Murphys odör fick honom utkastad från den fjärde matchen mellan Cubs och Detroit Tigers i basebollens World Series 1945. Sianis familj hävdar att han skickade ett telegram till Cubs ägare Philip K Wrigley som löd: "Ni kommer att förlora World Series och ni kommer aldrig att vinna en World Series igen. Ni kommer aldrig att vinna World Series igen för att ni förödmjukade min get".

Och så har det blivit.

Cubs, som ledde med 2-1 inför den där fjärde finalmatchen, föll mot Detroit i finalserien 1945. Den senaste vinsten i World Series dateras därför till 1908.

Svarta katter och vigvatten

Folk i Chicago har sedan andra världskrigets slut försökt bryta förbannelsen. Släktingar till Sianis, som drev vidare Billy Goat Tavern, har tagits till Cubs hemmaarena Wrigley Field vid upprepade tillfällen. Grekisk-orotodoxa präster har kastat vigvatten kring Cubs "dugout" och styckade gethuvuden har placerats på en staty inne på arenan.

Men Cubs titeltorka är ändå längre än en Törnrosasömn.

Något brukar alltid gå fel. Historien är fylld av märkliga händelser med svarta katter, våta handskar och spelare med samma namn som Sianis get.

Bartmans boll

Det värsta traumat för Cubs fans på senare år är från slutspelet 2003. Cubs ledde mötet med Florida Marlins med 3-0 och matchserien med 3-2, laget var bara några "outs" från att nå World Series. En lång lyra från Marlins Luis Castillo såg ut att kunna plockas av Cubs outfielder Moisés Alou när en åskådare vid namn Steve Bartman styrde bort bollen från Alous utsträckta handske. Castillo fick chansen att slå igen, Marlins tog åtta raka poäng och vann matchen med 8-3.

Bartman, en Cubs-anhängare, fick hjälp av säkerhetsvakter för kunna att lämna arenan helskinnad och har aldrig återvänt till Wrigley Field. Bollen Bartman styrde bort såldes senare för 113 824 dollar och 16 cent till Harry Carays restaurangkedja. Priset hör ihop med att Bartman satt på plats 113, rad 8 och gång 4. Bollen elektrifierades för att bryta förbannelsen och användes under 2005 i en särskild pastasås. Det som återstår av bollen finns att beskåda på ett museum.

Möter Cleveland

Men i år verkar allt annorlunda. Inget har gått fel. Hittills.

Cubs, med stjärnor som Kris Bryant, Anthony Rizzo och Jon Lester, var grundseriens överlägset bästa lag - och på den 46:e årsdagen av Billy Sianis död nådde Cubs World Series för första gången sedan 1945.

– Vi behöver greppa magnituden av hur stort det här är. Men samtidigt behöver vi förstå att det är vi själva som styr över vårt öde, säger Cubs- stjärnan Anthony Rizzo till ESPN.

Nu väntar Cleveland, som inte vunnit World Series sedan 1948. Första mötet i World Series spelas natten till onsdags.

Först till fyra segrar får fira.

TT

Publisert: