Svensson får drömmatch mot Brækhus

Boxning. Det är klart med en VM-match i boxning mellan Klara Svensson och obesegrade norskan Cecilia Brækhus.

– Hon är en fantastisk boxare. Men är det någon som kan slå henne så är det jag, säger svenskan.

Cecilia Brækhus sätter fyra världsmästarbälten i weltervikt på spel mot Klara Svensson: i organisationerna WBA, WBC, WBO och IBF.

Förhandlingarna är inte slutförda men av allt att döma kommer matchen att avgöras i Bergen i februari eller mars - en drömfajt för svenskan.

– Det blir inte större än så här. Inte för mig om man ser på karriären och internationellt är det en av de största matcherna någonsin, säger hon till TT.

– Det kvittar var och när den går. Jag är redo när det blir av. För mig handlar det om att få gå upp i ringen mot henne. Det är det jag vill åt.

Kan överraska

Svensson är full av respekt för Brækhus som har 29 segrar på 29 proffsmatcher, varav 8 på knockout, men tror att hon kan passa norskan illa. Svenskan menar att Brækhus kommer att få problem med hennes offensiva boxning, hennes kontringsförmåga och snabba fotarbete.

– Hon har otroligt imponerande meriter, är bäst i världen "pound for pound" och mästare i fyra organisationer - men hon har inte mött någon med min stil tidigare. Det kan bli en överraskning för henne.

Den 28-åriga svenskan ser inte den lägre utgångsvikten som något problem. Bytet av viktklass från superlättvikt till weltervikt inför förra månadens möte med landsmaninnan Mikaela Laurén, som hon vann klart på poäng, gav positiva effekter.

– Det är bara fördelaktigt. Jag får ut optimal kraft i mina slag och det ger mig bättre stabilitet i boxningen. Det ger en helt annan trygghet att veta att man kan skaka om motståndaren. Jag är lång för den här viktklassen också och det är skönare att bygga upp sig än att banta ned sig. Det ger kraft och energi.

"Inget exceptionellt"

Svensson satt på läktaren när Brækhus knockade fransyskan Anne Sophie Mathis i Oslo den 1 oktober.

– Det var ett imponerande avslut men innan dess såg jag inget exceptionellt eller något som gör mig ängslig, säger hon.

Brækhus ville helst möta MMA-stjärnan Cris Cyborg men anser att Svensson är en värdig motståndare.

– Jag ser henne inte som något hot men som en stark boxare. Svensson har inte samma slagstyrka som Mathis men det är helt klart att hon har fått mer kraft i armarna. Jag kommer inte att underskatta henne på något sätt men det är inte en boxare som ska kunna fälla mig, säger norskan till nyhetsbyrån NTB.

TT

Publisert:

Ämnen i artikeln