Sverige i OS 2016

Glasnovic deppade efter missat brons

TT-SPORT

Taekwondo. Det började som en rolig historia - men slutade med depp och en missad historisk möjlighet.

OS-debutanten Nikita Glasnovic var lågmäld efter förlusten i bronsmatchen i taekwondons 57-kilosklass:

– Det känns tomt. Det handlade om att åka hem med den där bronsmedaljen eller inte, och jag gör det inte den här gången

Den 21-åriga Malmöfightern stod i intervjuzonen i Carioca Arena 3 i Rio de Janeiro, svettpärlorna glänste i ansiktet och rösten darrade på henne.

Det var ju inte så här det var tänkt att sluta. Efter två raka segrar över Caroline Marton, Australien, och Suvi Mikkonen, Finland, följde två förluster. Först mot regerande OS-vinnaren Jade Jones i semifinalen och sedan i bronsmatchen mot iranskan Kimia Alizadeh Zenoorin (1-5).

Samtidigt fanns där en mogen och analytisk sida:

– Det är mitt första OS och jag blickar framåt. Det finns mycket för mig att utveckla, jag är 21 år gammal och jag ser fram emot att bli en ännu bättre fighter.

Historiskt för Iran

Nikita Glasnovic hade chansen att bli första svenska OS-medaljören i taekwondo.

I stället var det hennes iranska motståndare som tog den historiska möjligheten. Kimia Alizadeh Zenoorin, bara 18 år gammal, blev första iranska kvinna att vinna OS-medalj.

Den 185 centimeter långa Zenoorin, en decimeter längre än svenskan, tog två enpoängare innan hon drog ifrån till 5-0 i början av den tredje ronden efter en välriktad spark mot huvudet på Glasnovic. Det avgjorde allt.

– Det var jättesvårt med hennes längd. Det var svårt att komma in på henne med sparkarna och teknikerna, det hade jag kunnat göra bättre och använda mina styrkor mot hennes långa ben, sade Glasnovic.

Som bäst i Tokyo

Nikita Glasnovic hade inför sin debut i Rio pratat om att målet var att samla på sig rutin för att sedan slå till och plocka medalj i Tokyo om fyra år.

Det var nära att hon hade hamnat före i tidsplanen. Nu har hon fortfarande den utmaningen framför sig.

– Då ska jag vara som bäst, då är jag 25 år gammal och jag ser mig själv som att jag har blivit en komplett spelare med en massa rutin, erfarenhet och varierade tekniker, sade Malmöfightern som tog EM-silver i maj.

Även om Nikita Glasnovic missade möjligheten att bli historisk i svensk taekwondo är inte chansen borta ännu. På fredagen kliver världstvåan Elin Johansson in i 67-kilosklassen.

Glasnovic tänker hjälpa henne till medalj.

– Jag är uppe med tuppen och är med henne och värmer upp och käkar frukost. Hon hjälpte mig i dag, då hjälper jag henne i morgon.

TT: Vad tror du om hennes chanser?

– Elin är en väldigt rutinerad spelare och är det hennes dag så kommer hon att gå långt.

Rio de Janeiro, TT:s utsände

Publisert:

Aftonbladet

/

Senaste Nytt

/

TT-Sport

/

Sverige i OS 2016

ÄMNEN I ARTIKELN

Sverige i OS 2016

Nikita Glasnovic

Taekwondo

Sommar-OS