Signell vill ha mer allsidighet - och spets

TT-SPORT

Handboll. För det svenska handbollslandslaget kommer julledigheten lite tidigare än vad man hoppades på.

Högst upp på önskelistan står en lång, hårdskjutande högernia.

– Vi är ganska bra på ganska mycket, men kanske saknar det där lilla som gör oss så in i helvete bra, säger förbundskaptenen Henrik Signell.

EM på hemmaplan är förvisso inte riktigt över för det svenska laget. Redan på onsdagen väntar den sista gruppspelsmatchen i mellanrundan mot Tyskland, och efter det en eventuell match om femteplatsen. På lördag får Sverige också veta vilket lag som blir motståndet i det kommande playoffspelet till VM 2017.

– Det känns väl inte tomt, men nu vet vi att vi inte kan ta oss hela vägen. Samtidigt så vill vi avsluta bra, först här mot Tyskland och sedan får vi se, säger Signell.

– Vi kan ta en femteplats. Skulle vi vinna de två återstående och göra det på ett bra sätt så kan det ändå prestationsmässigt finnas saker vi kan vara nöjda med.

Försvaret i fokus

Det fanns stora förhoppningar om en svensk skräll och en medalj på hemmaplan. Men, med facit i hand tvingas både handbollspubliken och förbundskaptenen konstatera att laget inte räckte till.

Försvarsspelet var det som landslaget lade mest kraft på inför EM och det har övervägande fungerat bra, där en spelare som Anna Lagerquist fått sitt internationella genombrott. Men i offensiven har det gått för långsamt och varit lite för enahanda.

– Inte för att våra högernior har presterat sämre än någon annan men det kan ju vi sakna, en skytt på högernio. Våra högernior har sedan andra kvaliteter, men ett skyttehot där också hade förändrat väldigt mycket i vårt spel, hade gett oss en annan dimension. Vill jag tro.

Framgångsrikt kollektiv

Sverige har de senaste åren rönt stora framgångar på ungdomssidan, där generationen födda 1992 och 1993 vunnit dubbla guld i ungdoms-VM. Flera av de spelarna återfinns nu i A-landslaget. Signell tycker att de framgångarna till stor del kommit tack vare ett välutvecklat kollektiv, och han saknar både riktigt allsidiga spelare och offensiva spelare med spetskvaliteter.

– Om man pratar om den optimala spelaren som har skyttekraft, som kan gå åt vänster och höger, klara av alla typer av snabba passningar och har spelförståelse, så är vi aningen begränsade där, säger Signell.

Saknade tid

Inför kommande mästerskap vill han gärna att landslaget ska få mer tid ihop. Nyckelspelarna Isabelle Gulldén, Nathalie Hagman och Linn Blohm var alla skadade under EM-förberedelserna, och mellan matcherna har många på inrådan av det medicinska teamet fått fokusera på individuell rehabilitering i stället för gemensam handbollsträning.

– Vi har en del spelare som dras med lite mer eller mindre kroniska besvär och många av dem är tongivande. Det är så pass bra spelare och vi har inte en uppsjö av spelare så att vi kan ta bort alla som har lite skavanker som inte kan träna fullt ut. Den bredden finns inte.

– Jag tycker att det ser ljust ut trots att vi inte når hela vägen. De yngre som är med här nu är spelartyper som är internationella och har en kaxighet i sig som är viktig.

TT