Ljungqvist: "Blir fly förbannad"

TT-SPORT

Dopning. Ryssland blåste idrottsvärlden under OS i Sotji.

Framför allt blåste man den svenske antidopningsexperten Arne Ljungqvist.

– Jag blir fly förbannad, säger han.

Arne Ljungqvist var tidigare ordförande för Internationella olympiska kommitténs medicinska kommitté och därmed ansvarig för dopningstesterna under vinter-OS i Sotji 2014.

I den andra delen av McLaren-rapporten om dopningen i Ryssland framkommer det att dopningslaboratoriet i Sotji utvecklade avancerade metoder för att byta ut positiva dopningstester. Bevis ska finnas för att tolv ryska medaljörer från OS har fått sina urinprover manipulerade.

– Jag känner själv en ilska över det här som hände bakom min rygg i Sotji. Att organisationen har saboterat vår verksamhet. Man har borrat hål i laboratoriet för att kunna fuska med proverna. Det är som en dålig polisroman, säger Ljungqvist.

Känner inte ansvar

TT: Du känner inget ansvar för att fusket inte upptäcktes redan då?

– Nej för sjutton. Man förutsätter att värdnationen ska samarbeta i antidopningsarbetet - inte att man ska bli motarbetad. Jag minns att vi hade möten med (Grigorij) Rodtjenkov som var chef för dopningslaboratoriet. Vi stämde av och allt var okej. Nu har han erkänt vad som pågick.

Ljungqvist konstaterar att organiserad och statsunderstödd dopning har förekommit tidigare i idrottshistorien i bland annat före detta Östtyskland. Det han tycker sticker ut med härvan i Ryssland är tidpunkten.

– Det tyskarna gjorde ska inte ursäktas, men det hände i en helt annan tidsanda när dopningen var vanlig. Nu finns en hel idrottsvärld där alla fördömer dopningen. Och så kommer en sådan här grej som kastar oss 40 år tillbaka i tiden.

Utökade sanktioner?

Efter den första McLaren-rapporten stängdes Ryssland av från Internationella friidrottsförbundet (IAAF) och många idrottare stoppades från OS och Paralympics.

De nya uppgifterna kommer att leda till utökade sanktioner, tror Ljungqvist.

– Man kan tänka sig att andra förbund följer IAAF och stänger av Ryssland.

TT: Vad krävs för komma till rätta med problemen i Ryssland?

– Ryssland måste byte ut folk på ledande positioner. Sedan tror jag att det behövs en omfattande utbildningsinsats, både hos ledare, idrottare men även hos det ryska folket, säger Arne Ljungqvist.

TT