Thomsen: "Helt fantastiskt"

TT-SPORT

Handboll. Uträknat efter första halvlek - vinnare med en boll efter 60 minuter.

Helle Thomsens Nederländerna chockade OS-finalisten Frankrike och såg till att det är fem lag inom en poäng i mellanrundan.

– Helt fantastiskt, säger Thomsen efter 18-17-segern.

Nederländernas seger med 18-17 mot Frankrike innebär att de båda lagen samt Tyskland får med sig två poäng till mellanrundan i Göteborg. Där väntar Sverige (tre poäng), Serbien (tre) och Spanien (noll).

– Det blir en spännande mellanrunda. Det lever för alla lagen, säger danskan Helle Thomsen, förbundskapten för Nederländerna.

Fem franska mål i andra

Den tidigare svenska förbundskaptenen Thomsen, som var med när Sverige tog EM-brons 2014 och ledde "Blågult" genom OS-kvalet i våras, pustade ut i innandömet av Kristianstads Arena efter en heroisk insats mot OS-finalisten Frankrike.

– Att hålla nere Frankrike på fem mål i andra halvlek är... helt fantastiskt, säger Thomsen.

Fransyskorna ledde med fem bollar i paus, men i andra halvlek var de helt paralyserade.

– Vi spelar med mer fart och vi börjar springa. Vi står upp bättre i försvaret och då får vi de kontringar som man behöver för att slå Frankrike, säger Thomsen.

Segern stärker naturligtvis självförtroendet hos nederländskorna, men framför allt ger de två poängen ett bättre slagläge inför fortsättningen.

– Att komma till mellanrundan med noll poäng tror jag inte att man har någon chans att gå till semifinal, säger hon.

Ett möte med Sverige i Scandinavium kommer naturligtvis bli något extra.

– Det är klart att det blir speciellt att möta Sverige, säger Thomsen.

"Hemmaplan gynnar Sverige"

Tyskland, som säkrade en plats i mellanrundan via 23-22 mot Polen, tror på Sverige i Göteborg.

– Hemmaplan gynnar Sverige. Det blir något helt annat när du kommer till en arena där nästan alla kommer att heja på dig, säger högersexan Svenja Huber, Tysklands främsta målskytt hittills i turneringen med sina 20 mål.

TT: Vad säger du om de kommande motståndarna Sverige, Spanien och Serbien?

– Det är tre lag som spelar på högsta världsnivå. Det kommer att bli en bra erfarenhet för oss. Vi får göra vår läxa och se vad vi kan göra, säger Huber.

TT