Bubba Watson vann US Masters

Publicerad 2012-04-09

Stockholm. Med ett mästerligt slag från trängt läge såg amerikanen Bubba Watson till att avgöra särspelet i US Masters mot sydafrikanen Louis Oosthuizen. Watson tog därmed sin första major-seger. Peter Hanson slutade på delad tredje plats, två slag bakom tätduon.

Det svängde rejält i täten när US Masters i Augusta avgjordes sent på söndagskvällen svensk tid. Till slut krävdes det särspel för att skilja ettan från tvåan.

Men medan Bubba Watson och Louis Oosthuizen gjorde upp ute på banan satt svenske Peter Hanson i klubbhuset och begrundade att han under sista dagen tappat den ledning på ett slag som han hade inför söndagens avslutning.

34-årige Hanson hade chansen att skriva svensk idrottshistoria genom att som förste manlige svensk vinna en golfmajor.

Inledde med bogey

Men Hanson, som gick i ledarboll tillsammans med Phil Mickelson, hamnade snett på inspelet redan på första hålet och gjorde en bogey. Det blev även en bogey på tredje hålet för Hanson som hade problem med puttningen.

Phil Mickelsons chanser att vinna tävlingen minskade drastiskt på fjärde hålet. Amerikanen träffade ett staket vid läktaren och bollen studsade in i ett tätt buskage. Därifrån tvingades han slå med bakåtvänd klubba två gånger för att få ut bollen på banan igen. Till slut blev det en trippelbogey.

I stället var det Oosthuizen och Watson som gjorde upp om segern.

Oosthuizen, trea inför söndagen, kopplade greppet om tävlingen med ett fenomenalt slag på andra hålet. Sydafrikanen gjorde en albatross, tre slag under par. Det är första gången sedan 1935 som en spelare gör en albatross på US Masters.

Hamnade utanför banan

Men den hårdslående amerikanen Bubba Watson tog in slag för slag och till slut fick det avgöras genom särspel om vem som skulle vinna den prestigefyllda turneringen.

På det andra särspelshålet kom avgörandet. Watson hamnade utanför banan på barkfylld mark mellan flera träd. Men med ett hårt skruvat slag kom han upp på green och sänkte sedan putten till seger.

Peter Hanson spelade upp sig efter hand och gjorde birdie på 15:e och 18:e hålet. Hanson slutade delad trea, den bästa placeringen en svensk haft i US Masters.

Henrik Stenson, som låg sexa inför sista dagen, spelade dåligt och gick nio slag över par för dagen och 40:e plats totalt. Fredrik Jacobson gick två slag över par och slutade på 19:e plats. Robert Karlsson slutade på 50:e plats.

TT