Ryskt ja till OS-deltagande: "Tack och lov"

TT-SPORT

Olympiskt. Räkna med ryska deltagare i OS. Den ryska OS-familjen, liksom Kreml, ger sin välsignelse till idrottare som vill tävla under neutral flagg.

– Tack och lov ligger allting bakom oss nu så att vi kan åka till OS, säger ishockeystjärnan Ilja Kovaltjuk.

Beslutet på tisdagens kongress var enhälligt, säger den ryska OS-basen Alexander Zjukov. Rysslands olympiska kommitté (ROK) kommer att stå bakom alla ryska idrottare som vill tävla i OS i februari under neutral flagg.

– Uppfattningen var att alla våra idrottare borde åka till Sydkorea för att tävla och för att vinna, säger Zjukov.

Detta efter att Internationella olympiska kommittén (IOK) förra veckan stängde av Ryssland som nation från OS då man anser sig ha bevis för systematisk manipulation av antidopningssystemet under Sotjispelen 2014.

Putin står bakom

Både individuella idrottare och lag kan dock få tävla i Pyeongchang under OS-flagg som OAR (Olympic Athlete from Russia) om de uppfyller vissa villkor, bland annat att de aldrig tidigare har dömts för dopningsbrott.

De enskilda idrottarna kommer att få en inbjudan från IOK, men det är den ryska olympiska kommittén som tar ut trupperna till de ryska lagen.

– Jag tror att IOK kommer att se till att de bästa ryska idrottarna får inbjudningar, så att till exempel vårt hockeylag består av de bästa spelarna, säger Alexander Zjukov.

Rysslands president Vladimir Putin sade redan förra veckan att han stöttar de idrottare som vill ställa upp i spelen, och han står även bakom ROK:s beslut.

Men både Putin och Zjukov har hela tiden dementerat anklagelserna om systematiskt fusk. Den senare säger att man till slut bestämde sig för att acceptera IOK:s beslut för att inte riskera hårdare sanktioner.

25 avstängda

– Det är oacceptabelt att frånta idrottare rätten att representera sitt land. I mina ögon bryter det inte bara mot den olympiska koden utan även mot mänskliga rättigheter, säger ROK-ordföranden.

Hittills har 33 ryska idrottare stängts av på livstid från OS för dopningsbrott under Sotji-spelen 2014. Samtliga har överklagat till idrottens skiljedomstol Cas.

Ryssland kommer att skicka en delegation till Schweiz på fredag för att diskutera detaljer med IOK. Det gäller bland annat hur de neutrala OS-kläderna ska se ut, och huruvida idrottarna får bära den ryska flaggans färger.

TT-Reuters-AP