Bittert slut för Sverige i semifinaldrama

TT-SPORT

Handboll. Sverige gick i kapp ett bortflyende Frankrike och gjorde match av VM-semifinalen i handboll två gånger om.

Men det blev inget lyckligt slut.

– Jag är väldigt bitter och frustrerad, säger åttamålsskytten Nathalie Hagman efter 22-24 i Hamburg.

Nathalie Hagman stod vid sidlinjen och stirrade tomt in i evigheten.

Semifinalen mot Frankrike var på väg att bli hennes match men när Sverige jagat i kapp avgjorde ändå Frankrike i slutminuterna.

Drömmen om en VM-final var krossad.

– Det känns verkligen som om vi hade kunnat stå som vinnare efter 60 minuter. Det känns som om det bara är tillfälligheter som avgör matchen, säger Hagman.

Högernian har inte fått spelet att fungera fullt ut i VM.

Mot Frankrike gjorde hon fyra av Sveriges sex mål i följd när laget hämtade in det första stora underläget och gick från 6-10 till 12-10. När Blågult i övrigt hade svårt att hitta vägar genom det franska försvaret fortsatte Hagman att producera.

Till slut stannade hon på åtta mål, tre fler än någon annan i matchen.

– Det spelar ingen roll nu. Försvarsmässigt är det bra och Filippa (Idéhn, som fick chansen från start i målet i stället för Johanna Bundsen) gör en bra match. Men vi gör alldeles för lite mål. Det är det som inte funkar. Vi har också lite mycket tekniska fel som kommer från ingenstans. Det blir vi ännu mer lidande av i en sådan här match när Frankrike gör det så bra i försvar, säger Hagman.

"Blev skärrade"

När Sverige kom i kapp Frankrike för andra gången i matchen - 15-19 blev 19-19 - kände förbundskaptenen Henrik Signell att hans lag hade övertaget.

– Jag tror att vi hade dem mentalt. Det kändes som om de blev lite skärrade där men så slarvade vi med något... Jag har inte bilden 100 procent klar för mig. Men i långa stunder har vi svårt att göra mål i uppställt anfallsspel.

Slutet blev dramatiskt. Lagen följdes åt till 22-22.

Med en och en halv minut kvar tog rutinerade Allison Pineau chansen och gjorde sitt andra raka mål. I anfallet därpå dömdes Hanna Blomstrands mål bort för en offensiv foul och Blandine Dancette kunde avgöra.

Myntet föll fel

Signell försökte förklara varför Sverige till slut stod som förlorare.

– För att myntet föll på fel sida. Det är oerhört små marginaler. Det känns som om deras två, tre sista mål är täck in och ben in och någon retur. Något 50-50-domslut som inte går med oss. Svårt att säga om det är rätt eller fel. Det är hårfina situationer, säger han.

I stället för final blir det nu bronsmatch mot Nederländerna, som fick storstryk mot Norge, på söndag.

– Vi ska inte åka hem som fyra. Det är värdelöst. Vi ska en medalj med oss hem, säger Nathalie Hagman.

Hamburg, TT:s utsände