Två nya svenska VM-medaljer

Vuokatti, Finland. Guldet gick till Simone Niggli som vanligt.

Men de båda övriga medaljerna blev svenska på damernas VM i långdistansorientering.

Tove Alexandersson tog silvret och Lena Eliasson bronset.

– Hörde att det gällde medalj och gav allt, sade superlöftet Tove Alexandersson.

Som sist startande i damklassen kunde Tove Alexandersson på det långa upploppet pressa sig före sin landslagskompis Lena Eliasson och med sju sekunders marginal ta ytterligare ett silver.

Ingen pallmiss

Förra året blev det samma valör på VM i medeldistans. På fyra VM-lopp har 20-åringen aldrig missat pallen, men något guld har det inte blivit ännu.

Simone Niggli var för bra igen och vann med hela 2.59 på den 13,9 kilometer långa banan några mil söder om Vuokatti.

– Simone är otroligt stark. Ska man slå henne beror det nog kanske mer på hur hon springer än på hur man springer själv, sade Alexandersson.

Det var ett genialt vägval som ledde Lena Eliasson fram till medalj.

På långsträckan mot den elfte kontrollen valde hon en jättestor omväg till vänster längs en väg medan resten av topplöparna sprang rakt igenom terrängen. Framme vid kontrollen var hon bara några sekunder efter Niggli.

– Jag läste in det vägvalet tidigt på banan. Brukar tjäna på att välja snabblöpta vägar. Nu slapp jag tunga backar men blev faktiskt osäker när jag kom ut på vägen bland bilarna - tänkte att det kanske var förbjudet, sade Lena Eliasson med ett bronsleende.

Tuff bana

Om dambanan var tuff var herrarnas uppgift ännu ett snäpp värre. Visserligen var terrängen ren och lättlöpt, men banan mätte nära två mil fågelvägen med 33 kontroller och 680 meters stigning. Det sållade rejält bland löparna.

Thierry Gueorgiou, Frankrike, vann närmast före hemmalöparen Jani Lakanen. Letten Edgars Bartuks tog bronset. Anders Holmberg sprang bäst av svenskarna med en elfteplats, slagen med 5.24. Holmberg hängde med i toppen längst av de tre svenskarna.

– Är nöjd med första timmen, sedan började hälen göra ont, sade han.

För Fredrik Johansson slutade VM-debuten med en 14:e plats medan Johan Runesson blev 39:a.

Sedan Jukolakavlen i juni har Anders Holmberg haft smärtor i en häl som gjort att han inte kunnat träna och tävla som planerat. Det var en klar nackdel på en bana som innehöll betydligt mer väglöpning än normalt.

– På slutet kunde jag inte trycka på och valde att springa i skogen även om det såg snabbare ut på väg, sade Holmberg, som förra året var femma på långdistansen i VM.

– Jag är nöjd att jag klarade att bita ihop men nu får jag ta det lugnt några dagar.

TT:s utsände

Publisert: