Ullmark föll mot kompisen

Av:  Göran Sundberg/TT

Det blev en lättare, vänskaplig kram mellan Linus Ullmark och Jeremy Swayman efter USA:s 3–2-seger efter förlängning i VM-mötet.
Det blev en lättare, vänskaplig kram mellan Linus Ullmark och Jeremy Swayman efter USA:s 3–2-seger efter förlängning i VM-mötet.

VM-debuten slutade med förlust mot klubbkompisen och rivalen i USA, Jeremy Swayman.

Tre Kronors målvakt Linus Ullmark säger efter 2–3-förlusten:

– Han kan få den här vinsten om vi tar hem alltihopa.

Sveriges första förlust i turneringen kom efter förlängning och poängen innebär att Sverige är kvar som grupptvåa och håller USA bakom sig i tabellen. Den svenska slutspelsplatsen är också klar eftersom Norge förlorade mot Tjeckien senare på lördagen.

Målvakten Linus Ullmarks VM-debut var speciell då han mötte gode vännen och lagkamraten Jeremy Swayman. De har skapat rubriker och blivit en viral succé i USA med den björnkram de ger varandra efter matcherna.

När de möttes i VM blev det en kort, vänskaplig kram inför och efteråt. Inte mer.

– Det hade jag inte tolererat. Det var lite surrealistiskt, lite kul, väldigt mycket blandade känslor, men också inspirerande och motiverande att möta sin målvaktspartner som man har tampats med hela säsongen. Tyvärr gick ju han vinnande ur det här, säger Ullmark.

”Inte vinnande hockey”

Men det blev tätt och tajt. Matchen såg ut att gå till straffar, men med bara 11,4 sekunder kvar av förlängningen avgjorde USA efter en snabb spelvändning.

Svenskarna hade pucken i anfallszon, men anfallsivern slutade med ett baklängesmål.

Han får frågan om hans lag inte borde ha avvaktat i stället och väntat ut förlängningen.

– Det är inte vinnande hockey. Det gäller att våga vinna. Viljan att vinna måste alltid vara större än rädslan att förlora, tycker Ullmark.

Han tyckte att hans egen insats var okej:

– Det är lite både och. Kul att få möjligheten att spela, tråkigt att förlora. Det gick bättre och bättre ju längre matchen gick. Sedan tyckte jag att vi spelade en bra match, jag tycker inte resultatet speglar matchen, säger han.

”Räddade oss”

Förbundskaptenen Johan Garpenlöv tyckte att Ullmarks insats var mer än okej.

– Ullmark räddade oss i den här matchen och sänder bra signaler och ger trygghet till laget, säger Garpenlöv.

Även Marcus Pettersson, backen från Pittsburgh, gjorde sin första match.

Sverige fick en drömstart när Rasmus Dahlin gjorde 1–0 redan efter 2.28.

Men Adam Gaudette, som sedan också avgjorde i förlängningen, kvitterade i första perioden innan Nate Schmidt sköt 2–1 i numerärt överläge i den andra perioden.

Carl Grundström fick ett mål underkänt i andra perioden sedan USA utmanat (coach's challenge) för en offside.

Men Grundström slog till på nytt i tredje perioden och räddade en poäng till Sverige med sitt 2–2-mål.

– Jag såg på reprisen (på offsidemålet) att det var tajt, 50–50. Jätteskönt att få göra mål sedan. Det betyder mycket för fortsättningen, säger Los Angeles-forwarden som gjorde sin andra match i turneringen.

Sverige spelar nästa match redan på söndagen mot Norge. Linus Ullmark spelar gärna igen.

– Absolut, det är bara att tuta och köra. Får jag möjligheten så spelar jag, annars är jag vid sidan av, pushar på grabbarna och har ett leende på läpparna, säger Bostonmålvakten.

Publisert: