Allt du behöver veta om PGA-mästerskapen

Av:  Ingela Ahlberg/TT

Phil Mickelson med segerpokalen i PGA-mästerskapen i fjol. I år saknas amerikanen i tävlingens startfält.
Phil Mickelson med segerpokalen i PGA-mästerskapen i fjol. I år saknas amerikanen i tävlingens startfält.

Banbyte på grund av Donald Trump och en titelförsvarare som tvingats ta timeout efter ett kontroversiellt uttalande om den nya Sauditouren.

Det har stormat kring PGA-mästerskapen i golf.

Här är förutsättningarna inför årets andra herrmajor som startar på torsdagen.

+ Mickelson-gate

När Phil Mickelson vann PGA-mästerskapen i fjol blev han tidernas äldste majorvinnare, 50 år gammal. Men han kommer inte att försvara titeln.

Mickelson har ännu inte återvänt till tävlingsspel efter sin timeout som inleddes i mars. Han drog sig undan offentligheten efter ett kontroversiellt uttalande om Saudiarabien, när han skulle förklara varför han var intresserad av att spela på den nya LIV-touren.

+ Banbyte - efter stormningen

Bara några dagar efter att anhängare till Donald Trump stormat Kapitolium i januari i fjol beslutade amerikanska PGA att flytta tävlingen från Trumps bana Bedminster, New Jersey. Skälet var att man inte längre ville att PGA:s varumärke skulle förknippas med den avgående presidenten efter kontroverserna.

Golfikonen Jack Nicklaus tycker att beslutet var fel och säger till sajten Fire Pit Collective att banflytten ”tillhör en inställningskultur”. Nicklaus tycker att Donald Trump varit viktig för golfen.

+ Risk för långa speltider

Sju gånger tidigare har Southern Hills i Tulsa i Oklahoma stått värd för en golfmajor, varav fyra var PGA-mästerskapen. Ingen annan bana har tidigare varit värd för just PGA-mästerskapen vid fem tillfällen. Den senaste upplagan, 2007, vanns av Tiger Woods.

Det som verkar oroa mest inför tävlingen är hur lång tid rundorna kommer att ta. För sexans utslag går över treans tee. Och sjuans tee är direkt bakom sexans green. Dessutom är det minimalt med ruff mellan hålen och ett antal vattenhinder som kan komma med i spelet och göra speltiden längre.

+ Woods andra major efter bilolyckan

I april spelade den amerikanske stjärnan sin första tävling efter bilolyckan 2021 då han skadade ett ben väldigt svårt. 46-åringen klarade kvalgränsen, men slutade först på 47:e plats. Nu är han tillbaka i tävlingsspel igen. På presskonferensen inför PGA-mästerskapen säger Woods att han fortfarande tror att han kan ta en 16:e majortitel, kanske redan den här veckan. Men det kommer att kosta på. Woods säger att benet ”fortfarande är ömt och att gå är en utmaning”.

+ Tre favoriter

Scottie Scheffler, USA: Vann US Masters i april och dessförinnan en WGC-tävling och är världsetta just nu. Kom på en delad 15:e plats i genrepet i Texas i förra veckan.

Jordan Spieth, USA: Världsåttan är i storform, kom tvåa förra veckan i Texas och vann sin näst senaste tävling i South Carolina i april. Detta efter att precis ha missat kvalgränsen i US Masters. Kan fullborda en golfens grand slam, seger i alla fyra majortävlingar.

Rory McIlroy, Nordirland: Kom tvåa i US Masters och sedan femma i USA-tourtävlingen i North Carolina i början av maj. Har två titlar i PGA-mästerskapen, 2012 och 2013.

+ Svenskarna

Alex Norén: Har som bäst varit 22:a (2020). Kommer till spel efter flera bra resultat i vår – femma, sexa och två gånger tolva. I förra veckans tävling i Texas slutade han delad tolva. Rankad 52 i världen.

Henrik Stenson: Kom trea 2013 och 2014, fyra 2008, sexa 2009, och sjua 2016. Har de fyra senaste åren inte lyckats alls, som bäst 48:a 2019. Kvalade in genom sin seger i British Open 2016. 46-åringens enda topp 15-resultat i år är i New Orleans i april då han blev 14:e. Rankad 224 i världen.

+ Intressanta starttider

14.05: Alex Norén

15.11: Tiger Woods, Rory McIlroy, Jordan Spieth

20.36: Scottie Scheffler

20.42: Henrik Stenson

+ Tv

Visat Sport Golf och Viaplay.

Publisert: