Haalands nya show– Norge vann även returen

Av: 

Norge har inte nått ett mästerskap sedan 2000 men här och nu är norsk landslagsfotboll bättre än svensk.

Rätt mycket bättre.

2–1 på Friends arena följdes upp med 3–2 på Ullevål – och Erling Braut Haaland bjöd förstås på en ny show.

– Det är surt såklart, säger lagkapten Emil Forsberg.

Det är oftast de stora spelarna som avgör matcher. Norge har i Haaland – två mål och ett målpass – det Sverige länge hade i Zlatan Ibrahimovic och det är mest en tidsfråga innan Haaland & Co når ett mästerskap.

Svensk landslagsfotboll saknar rätt mycket som Norge har i juni 2022 och trycket på förbundskaptenen Janne Andersson ökar.

Sverige saknar inte minst vad Sverige länge haft, emellanåt i överflöd: internationellt gångbara mittbackar.

Djurgårdens Hjalmar Ekdal och Hammarbys Edvin Kurtulus – landslagets Team Tele2 i mittförsvaret – har framtiden för sig. Där är vi inte än men ingen skugga ska falla över det hastigt komponerade paret.

Samtliga landslagsmässiga mittbackar de har före sig i rangordningen varken kan eller vill spela i landslaget.

Kurtulus var sensationellt bra med tanke på att han så sent som i torsdags debuterade mot Serbien och fyra dagar senare spelade från start på Ullevål i Oslo.

Ekdal puttades väl lätt bort av Haaland när 21-åringen nickade in sitt 19:e mål på 21 landskamper. Frågan är hur många som hade stått emot den storväxte, hänsynslöse anfallaren.

Sämsta tänkbara start

Norskt 1–0 redan efter tio minuter. Sämsta tänkbara start för ett landslag i en förändringsprocess. Det kunde blivit värre. Norge hittade ytor, spelade sig förbi i trianglar, medan svenska spelare famlade efter sina positioner och mest fick freda sig bäst de kunde.

– Surt såklart, vi sätter oss i skiten alltför ofta. Vi hamnar i uppförsbacke på uppförsbacke och gör det svårt för oss själva och då är det svårt att vinna fotbollsmatcher, säger Emil Forsberg till Radiosporten.

Som när Mats Møller Dæhli vandrade inåt, Robin Olsen tippade undan skottet och Alexander Sørloth lyckades nicka över den tomma buren.

Robin Quaison hade redan efter några minuter ett farligt avslut. Emil Forsberg drog en boll över, Dejan Kulusevski kom i några farliga attacker och Gabriel Gudmundsson (sent in i startelvan efter Ludwig Augustinssons skada på uppvärmningen) sköt strax utanför. Annars var offensiven för långsam, för omständlig, för tandlös (inte ett avslut på mål första 45) för att störa det samlade norska försvaret.

Norrmännen vann klart kampen på mittfältet, där Sander Berge styrde. Jens Cajuste försökte medan Jesper Karlström rimligen spelade sig ur nästa startelva när Nations League avslutas i september.

Ny norsk straff

Åtta minuter efter pausen såg det ut att vara svenskt game over. Ekdal hängde inte med Sørloth, Robin Olsens enda hand träffade norrmannens huvud, Sørloth kände kontakten och föll. Domaren Harm Osmers kollade på reprisbilderna, blåste straff och Haaland gjorde som på Friends arena.

Tog några älgkliv och tryckte in straffen och 2–0.

Iskalle Alexander Isak, svage Karlström och anonyme Quaison plockades av. Viktor Gyökeres, Anthony Elanga och Viktor Claesson kom in. Effekten var positiv och omedelbar.

Kulusevski släppte till Forsberg som pricksköt in reduceringen tre minuter efter trippelbytet. Ett litet hopp tändes, men det släcktes snart. Med knappa kvarten kvar nickade Sørloth in 3–1 – på Haalands lyft från kortlinjen.

– Målen kommer olyckligt. Vi gör 2-1 sen kort senare gör de 3-1, vi hamnar alltid i uppförsbacke, säger Forsberg.

Gyökeres reducerade till 3–2 i femte tilläggsminuten.

Fyra landskamper på elva dagar gav tre förluster. Andersson har påpekat att resultaten är underordnade processen att bli bättre på sikt. Förändringar har den lilla lynniga egenheten att de kan gå åt olika håll. Förbättring eller försämring.

– Vi har små saker vi måste göra bättre. När det gäller i sådana här matcher har man inte råd med småsaker. Det är små detaljer i fotboll och gör du inte de rätt så straffas du och just nu är det lite för många saker som gör att vi åker på baklängesmål, säger Forsberg.

Tre raka förluster

Det är andra gången Andersson förlorat tre landskamper i rad sedan han tillträdde som förbundskapten efter EM 2016.

– Vi ska göra en mycket noggrann utvärdering efter de här matcherna, sade han tidigare i veckan.

Är han rätt på det i sitt ”projekt” med ett modifierad spelsystem? Eller är det spelarkompetensen som brister? Vad som är hönan och vad som är ägget ser ut att bli Anderssons sommarsysselsättning.

Emil Forsberg är dock övertygad om att det kommer att bli bättre.

– Jag är fortfarande övertygad om att det är den väg vi ska gå. Vi kommer bli bättre. Det är klart efter tre förluster säger man: 'vad är det här?'. Man måste korrigera en del saker men när vi gör det så skapar vi bra saker.

Publisert: