Svaret på utspelet: "Är norsk va?"

Av: 

Förbundskapten Janne Andersson och Emil Forsberg håller presskonferens.
Förbundskapten Janne Andersson och Emil Forsberg håller presskonferens.

Förbundskapten Janne Andersson och lagkapten Emil Forsberg fick svara på utspel från norskt håll inför returmötet på ett utsålt Ullevål i Oslo.

Men ingen av dem lägger speciellt stor vikt vad diverse norrmän tycker.

– Åge (Hareide) har jag största respekt för, det är väl hans jobb att tycka om oss och det får han gärna göra, säger Andersson.

Sverige förlorade det första av två möten mot Norge i Nations League i söndags med 1–2. Både inför och efter den matchen har det pratats om att det svenska laget saknat viktiga spelare. Det fick den norske förbundskaptenen Ståle Solbakken att surna till.

– Sluta med ursäkterna. Nu spelar vi fotboll och ser vem som är bäst, sade han inför matchen och hävdade att de flesta av Sveriges startspelare faktiskt är på plats.

”Det är inte ursäkter”

Janne Andersson svarar:

– I sådant fall får han ta över mitt jobb som svensk förbundskapten och ta ut det laget, säger han och tillägger att han har stor respekt för sin norska kollega.

Andersson menar att han inte har klagat på sin trupp.

– Det jag gör är att jag svarar när ni (journalisterna) frågar mig, men jag tror att jag sagt tio gånger under dessa 14 dagar att jag pratar mycket hellre om de spelare som är här. Men det går inte att komma ifrån att det är ett antal spelare som inte är som borde eller skulle vara det. Det är inte ursäkter det är bara att konstatera att sakläget är som det är.

”Det är väl hans jobb”

En annan norsk profil som luftat sina åsikter om det svenska laget är tränarlegendaren Åge Hareide. NRK-experten sade till TV4:s Fotbollskanalen att Sverige inte har någon tillräckligt bra anfallare och att Alexander Isak inte är så bra som han varit.

Den svenske lagkaptenen Emil Forsberg är inte förvånad över utspelet.

– För det första, Åge är norsk va?, säger han och skrattar.

Andersson påpekar att även om Isak spelat i landslaget länge, är han fortfarande ung.

– Tittar man på ”Alex” utifrån ett statistiskt perspektiv gjorde han förra säsongen 17 mål. Det har inte blivit lika många i år och utifrån det perspektivet har han inte haft en lika bra säsong. Det måste finnas en acceptans för att det går lite upp och ner, säger Andersson om Isak och tillägger:

– Åge har jag största respekt för som kollega och konkurrent, det är väl hans jobb att tycka om oss och det får han gärna göra.

Kristoffer Olsson och Mattias Svanberg är avstängda och följde inte med på planet till Oslo. Mittbacken Joakim Nilsson lämnade också truppen efter knäskadan han fick mot Serbien.

Alla disponibla

Men ta i trä, på lördagskvällen kunde Janne Andersson konstatera:

– Alla andra räknar jag som tillgängliga.

Andersson har under sin tid förlorat tre matcher i rad en gång. Han vill inte uppleva den nesan igen, speciellt inte om det innebär två raka förluster mot Norge på en vecka.

– Det är en ny match med nya förutsättningar. Tittar vi på Norge, på deras spelare, var de spelar och hur mycket de spelar så är det ett bra landslag. Vi måste utgå från nuläget och jag ser det på förhand som en öppen match som säkert blir jämn, säger han.

Publisert: