Nadal: Jag är inte rädd för att lägga av

avTT

Publicerad:
Foto: Kamran Jebreili
Rafael Nadal har haft ett skapligt år med bland annat vinst i Franska mästerskapen, US Open, och i Davis Cup med Spanien. 2019 avslutades med att han fick höja World Tennis Championship-bucklan efter finalvinst mot Stefanos Tsitsipas i Abu Dhabi.

Strax bakom Roger Federers grand slam-rekord jagar Rafael Nadal hack i häl.

Frågan är dock om den 33-årige spanjoren hinner i kapp innan han lägger av.

– Jag skulle vilja bli den som har flest titlar – men det är inte en besatthet, säger Nadal.

Rafael Nadal avslutade decenniet med ett av hans bästa år i karriären – och som världsetta.

Med segrar i både Franska mästerskapen (den tolfte i ordningen) och US Open har den spanske tennislegendaren minskat avståndet till Roger Federer i antal grand slam-titlar – och är bara en enda ifrån att tangera schweizarens toppnotering på 20 stycken.

I en intervju med Diario de Mallorca, lokaltidning på den spanska ön där Nadal är född, vädrar han sina tankar om vad grand slam-racet med Roger Federer, 38, och serben Novak Djokovic, 32, betyder för honom.

"Är nöjd"

– I dag är vi i den situationen att Federer har 20 (grand slam-titlar), jag har 19 och Djokovic har 16. Jag skulle vilja bli den som har flest titlar, men det är ingen besatthet. Jag försöker gör det på mitt sätt så att jag kan spela så länge som möjligt. Hälsosam ambition är bra, överdriven är dålig – som allt annat här i livet, säger Nadal och tillägger:

– Jag ser det som att jag är lyckligt lottad. Om de andra slutar på fler titlar så är det för att de har varit bättre. Du kan inte bli frustrerad bara för att din granne har ett större hus eller en bättre mobiltelefon. Jag är nöjd med att jag har uppnått det jag gjort.

Det har snart gått 18 år sedan Nadal vann sin första ATP-match som 15-åring, och än så länge har han inga planer på att lägga av. Nadal har dock dragits med allt fler skador på karriärens höst – något som kan bidra till ett plötsligt avsked.

"Ingen rädsla"

– Det kan inte förutses. Jag ser mig själv spela så länge jag kan behålla passionen för det jag gör. Jag tror att det är lättare att vara motiverad om kroppen svarar dig. Om kroppen inte låter dig tävla i frihet på grund av smärta så är det livets gång och då är det dags att sluta.

Nadal tillägger:

– Jag vill inte tänka på det, men jag har heller ingen rädsla för att lägga av. Det finns inte i mina planer men när tiden är inne så kommer jag att veta om det och då kommer jag att göra det. Det kommer innebära en förändring i mitt liv, men jag har andra saker som gör mig glad så jag är inte rädd för att dra mig tillbaka.

Publicerad: