Malmö FF undvek cupfiasko mot Karlskrona

TT

Publicerad 2020-03-01

Hammarbyglädje när Alexander Kacaniklic, längst till höger, gjort 2–0 för Hammarby mot Brommapojkarna.

Malmö FF undvek att gå på en mina i Karlskrona, AIK fick hjälp av ett självmål, Alexander Kacaniklic är inne i ett målstim – och vad har hänt i Kalmar?

Målsnålt allsvenskt kvallag i höstas – nu öser klubben in mål i svenska cupen.

Malmö FF hade förhoppningen att studsa in på ett vinnande spår efter det tunga uttåget ur Europa League i torsdags. Efter Wolfsburg väntade Karlskrona. Tvära kast – och så mycket positivt väntade inte i Blekinge. I alla fall inte i första halvlek.

Då hände:

+ Jo Inge Berget missade en straff.

+ Alexander Pettersson nickade in 1–0 till Karlskrona.

+ Berget bars ut på bår.

– Vi ligger väldigt tajt defensivt. Gör det hundraprocentigt. Det gäller att stå emot så länge vi kan, sade Pettersson till C More i halvtid.

Kalmar öser på

Det höll i tio minuter. Sedan nickade Guillermo Molins in 1–1. Med drygt tio minuter kvar slog Jonas Knudsen en frispark som seglade förbi allt och alla till 2–1 – och jobbet var gjort i Karlskrona.

AFC Eskilstuna krossade samtidigt Syrianska med 6–1. För MFF räcker det med oavgjort mot AFC när klubbarna möts i gruppfinalen i Malmö nästa helg för att ta sig vidare till kvartsfinal.

Kalmar FF har öppnat cupspelet starkt. 3–0 mot Örgryte följdes upp med 5–0 mot Jönköpings Södra, men blir det inte poäng borta mot AIK är den inledningen inget värd. AIK kom över poängtappet (2–2) mot J-Södra och tog den nödvändiga segern borta mot Örgryte – tack vare ett självmål.

Nu krävs seger hemma mot Kalmar för att med egen maskin ha möjligheten att nå kvalspelet till Europa League i sommar.

Kacaniklic Hammarbys hjälte

Ett lag som, till skillnad från AIK, har öppnat cupen med hundraprocentig utdelning är Hammarby. 5–1 mot Varberg i måndags följdes upp med en 2–0-seger mot Brommapojkarna på Grimsta IP.

Matchvinnare? Alexander Kacaniklic, som visade att poängfabrikationen sitter i.

Den landslagsmeriterade yttern låg tidigt bakom 1–0 när han spelade fram bollen till Imad Khalili som enkelt kunde sätta bollen i det tomma nätet.

2–0 satte Kacaniklic själv – hårt i nättaket – efter en fin assist från inbytte vänsterbacken Jean Carlos de Brito, vilket innebar 28-åringens tredje mål på två matcher i cupspelet.

Hammarby leder gruppen klart, tre poäng före Varberg som i sin match slog Sundsvall med 4–1.